Obrazovanje

Ružić: Virus ne dolazi iz škola, već spolja

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, prilikom današnje posete Nišu rekao je da ako bude potrebe,  konačnu odluku o eventualnom prelasku na onlajn nastavu doneti Krizni štab.

Ministar Ružić prisustvovao je svečanom obeležavanju 50 godina Filozofskog fakulteta u Nišu.

Osvrnuvši se na kombinovani model nastave, ali i moguć prelazak na online nastavu u školama, istakao je da već druge nedelje u septembru oko 27 srednjih škola bilo na kombinovanom modelu nastave, a da su čak tri lokalne jedinice imale potpunu online nastavu. Istakao je da ukoliko dođe do prelaska na online nastavu, to se neće odnositi na predšolske ustanove.

“Promovisali smo jedan model semafora koji je u skladu sa određenim parametrima i kriterijumima opredeljivanja na koji način će se jedinice lokalne samouprave pozicionirati u odnosu na podatke koji se prikupljaju od lokalne zavoda za Javno zdravlje, ali i školskih uprava u srednjim skolama, kazao je Ružić, ali i istakao da je procenat zaražavanja u ovim ustaovama negde oko 1,5%”.

Prema ministrovim rečima, jedna od  tema na kriznog štabu je sagledavanje u cilju sveobuhvatnog prikupljanja i saninranje negativnih posledica korona virusa i uvodjenje kovid sertufikata, ali i mogućnost pauze  od nedelju – dve za uvođenje online nastave.  Ako i to toga dođe, kaže Ružić, to se neće odnosti na predškolske ustanove, već na Osnovne škole od prvog do četvrtog, ali i petog i šestog razreda.

“Lično sam iz tog razloga pozvao i predstavnike zdravstvenog dela kriznog štaba i u četvrtak ujutru ćemo se sazvati sastanak. Reč struke će svakako biti ona koja će opredeljivati one modele koje ćemo primenjivati, a ono što odgovorno tvrdim je da virus ne dolazi iz škola, jasno je da virus dobijamo od spolja”, objašnjava Ružić.

Apelovao je na sve zaposlene u najsenzitivnijim javnim ustanovama, odnosno zdravstvu i prosveti da se vakcinišu što pre, kako bi na taj način suzbili moguće širenje zaraze, kako kaže, ukoliko želimo rešenje problema, moramo podići novo imunizacije.

“Najveći procenat vakcinisanih je u visokoškolstvu, na fakultetima preko 62%, odnosno realni procenat je  oko 50 % što svakako nije nezadovovoljavuće, ali jeste refleksija i stanje u opštoj populaciji.

Apelovao je na sve zaposlene u najsenzitivnijim javnim ustanovama, odnosno zdravstvu i prosveti da se vakcinišu što pre, kako bi na taj način suzbili moguće širenje zaraze.

Komentarišući uvođenje kovid propusunica, za koje se nada da će doprineti sprečavanju širenja zaraze, navodi da ipak nijedno Ministarstvo ne može da predlaže ništa što je obavezujuće, pozivajući se na Ustav koji je jasno definisao sferu ljudskih prava.

“Ministarstvno nije u poziciji da bilo šta predlaže što je obavezujuće, ustav je jasno definisao sferu ljudskih prava.  Sa tog aspekta, nijedno Ministrastvo nije u toj poziciji, ali jeste u poziciji da apeluju jer je jako važna individualna odgovornost i solidarnost prema nacionalnom zdravlju svih građana naše Republike”, završava Ružić.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com