Obrazovanje

Ružić: U školu se kreće regularno, prvi put sa intoniranjem himne Bože pravde

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da će nastava u školama početi regularno, kao i da će epidemiološka situacija sa korona virusom biti praćena, a odluke će biti prilagođavane u slučaju potrebe.

“Da do tog scenarija ne dođemo, važno je, pre svega, da striktno poštujemo epidemiološke mere, ali i da se vakcinišu svi koji to do sada nisu učinili“, rekao je Ružić za Večernje novosti.

Kako je naglasio „ponosan je što će školska godina početi normalno“ i što je doneta odluka da 1. septembar u svim školama širom Srbije otpočne intoniranjem ili izvođenjem državne himne „Bože pravde“.

„Prvi put u istoriji to činimo i važno je da kao građani poštujemo svoju zastavu, grb i himnu i time na najlepši mogući način čuvamo svoj identitet“, prenose Novosti.

On je rekao da će posebno formiran stručni tim sastavljen od predstavnika Instituta za javno zdravlje „Batut“ i Ministarstva prosvete određivati kada će neka škola organizovati nastavu na drugačiji način i preći iz jedne u drugu zonu – zelenu, žutu ili crvenu, u zavisnosti od epidemiološke situacije.

“Sada sa novim zadatkom sagledavanja nekoliko kriterijuma, kao što su broj zaraženih, broj vakcinisanih, procenat pozitivno testiranih, kao i u kojoj meri se škola pridržava mera za sprečavanje rizika od virusa, opredeljivaće koja lokalna samouprava će pripasti kojoj zoni“.

Prema njegovim rečima, o tome svakako ne treba da razmišljaju roditelji, već da prate informacije koje će škole davati petkom u slučaju da dođe do promene modela.

„Prva odluka je da svi krenu na neposrednu nastavu osim srednjih škola u 15 opština i gradova koji će biti u kombinovanom modelu i srednjih škola u Tutinu, gde imamo onlajn nastavu“.

Precizirao je da će u prvoj sedmici septembra kombinovani model nastave biti u Novom Pazaru, Preševu, Кladovu, Petrovcu na Mlavi, Novoj Varoši, Priboju, Užicu, Valjevu, Despotovcu, Jagodini, Paraćinu, Svilajncu, Rekovcu, Ćupriji i Bojniku.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Kako mislite da neki Madjar ili neko u Pazaru ili Presevu peva
    “Srpske zemlje Boze cuvaj moli ti se Srpski rod”.. Znaci hima treba biti za sve gradjanje ove zemlje ako zelimo da te manjine prihvate Srbiju kao svoju kucu.. Sta li vi radite u Beogradu i kome palo na pamet da ova himna bude himna u 21. veku.. Ta pesma kada je natala bilo je totalno drugo vreme i odgovarala svome vremenu. Pa se posle cudimo sto tamo nece to da pevaju kako ne postuj zastavu i himnu. Bruka.

  2. Tekst je promenjen još davno u “moli ti se sav naš rod” a u Srbiji je logično srpska zemlja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com