ObrazovanjeVirus Korona

RUŽIĆ: U interesu je da akademska godina teče što redovnije. Kombinovani model trenutno najbolje rešenje

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je danas u Merošini da model nastave u predstojećoj univerzitetskoj godini neće mnogo da se razlikuje u odnosu na prethodnu akademsku godinu. Ministarstvo će finalne odluke donositi na osnovu preporuka Kriznog štaba. On je istakao da je u interesu da nastava bude što redovnija.

 

“U odnosu na brojke koje imamo ovih dana, nadam se da neće biti neke eshalacije u budućem periodu, mislim da je kombinovani model najadekvatniji za počinjanje školske godine na fakultetima. Kada je polaganje ispita u pitanju, Znamo da zakon predviđa da je ono moguće jedino u objektima visokoškolskim ustanovama”, kazao je Ružić.

Svaki fakultet će odlučivati na koji način će se nastava odvijati, predavanja i vežbe, vodeći pri tome računa o situaciji sa koronavirusom u lokalnim sredinama u kojima se nalaze.

“Što se više budemo vakcinisali, što više vodili računa o zdravlju nacije, a individualno solidarni i odgovorni, mislim da ćemo lakše ući u redovnije tokove”, ponovio je Ministar.

Akademska godina je počela juče na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, intoniranjem himne Bože pravde, po prvi put u istoriji, naglasio je Ružić.

Obrazovni sistem nije mesto gde dolazi do transmisije virusa

Kada su škole u pitanju u ovom trenutku je bolja situacija sa koronavirusom u odnosu na prošlu nedelju. Ove nedelje je duplo manje jedinica lokalnih samouprava koje su na kombinovanom modelu, rekao je Ružić.

“Mi svakoga dana radimo analize sa Institutom “Milan Jovanović Batut” imamo taj tim za škole, prilagođavamo mere i time se trudimo da omogućimo da što više škola radi po neposrednom modelu. Za sada je situacija takva da u preko 74 procenta škola u Srbiji nemamo ni jedano odeljenje sa jednim učenikom zaraženom. Kod učenika je broj zaraženih 1,4 odsto, kod nastavnog kadra 1,8, što samo znači da obrazovni sistem nije mesto gde dolazi do transmisije virusa. Mislim da je mnogo važnije šta radimo van škola, van obrazovnog sistema i red je da na Kriznom štabu donesemo određene odluke i mere da sprečimo dalje širenje tog virusa”, istakao je ministar prosvete.

On je podsetio da se trenutno održava veliki broj proslava punoletstava, svadbi, zabava, rade noćni klubovi i dodao da ukoliko taj deo dovedemo u odgovarajuću meru imaćemo u globalu jednu zdraviju i normalniju atmosferu.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com