Obrazovanje

RUŽIĆ: Frapantno da jedino u Nišu nije bilo moguće da se završe stanovi za mlade naučnike

Kada je 2008. godine počelo zidanje zgrade za mlade naučnike i umetnike u ulici Branka Krsmanovića, sve je izgledalo da će teći po planu. Međutim, radovi su stali i već 13 godina je prošlo, a još uvek nema ni naznaka da će biti nastavljeni. I za ministra prosvete Branka Ružića je frapantna činjenica da jedino u Nišu nije mogao da se završi taj posao.

 

“Ja ne bih rekao da radovi kasne, jer ih nema. Oni su otpočeli još pre 13 godina, a ono što je za mene frapantno je  da je u Novom Sadu, Beogradu, Kragujevcu to funkcionisalo perfektno, jedino u Nišu nije bilo moguće. Ne želim da prebacujem odgovornost  ni na koga, ni na moje prethodnike, niti na prethodnike sadašnje gradonačelnice Niša. Zato kažem, moramo zajedno da sednemo i da dođemo do rešenja, ne rešavaju se te stvari preko noći”, kazao je Ružić.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je nedavno istakla da je Grad spreman da tu zgradu zavši i da deo stanova ponudi tržištu za mlade bračne parove, a da jedan deo ostane za mlade naučnike. Za razgovor sa rukovodstvom grada spreman je i ministar.

“Zaista imamo korektnu saradnju sa svim jedinicama lokalne samouprave, sve teme su na stolu, sve je otvoreno. Ono što je do nas, mi ćemo sve uraditi ukoliko je u interesu naučne zajednice. Videćemo kada i na koji način i po kom modelu možemo da saniramo ovo pitanje, za sada ne mogu da vam dam relevantne informacije. Postoje određene procedure koje su predviđene i moramo videti kako i na koji način da dođemo zajedničkim snagama do rešenja”, rekao je Ružić.

Prvobitni plan je bio da se u ovoj zgradi izgrade tri lamele sa 98 stanova. Rektor niškog Univerziteta u vreme početka izgradnje stanova Radoslav Bubanj kaže da su se za vreme njegovog mandata radovi odvijali nesmetano.

Dodaje da je tada oko 60 posto radova bilo završeno i da je bilo dovoljno novca na računu. Zašto se stalo kaže da ne zna. Sa druge strane, ranije je i rektor prof. dr Dragan Antić govorio da je jedini problem, što zgrada nije završena, nedostatak novca. Trebalo je da se izdvoje sredstva iz određenih fondova, a to nije bilo moguće. Jednostavno, nisu iskorišćene nekadašnje mogućnosti i mi godinama pokušavamo da nađemo izvor koji bi obezbedio finansiranje i nastavak radova, ali do toga nije došlo, govorio je Antić Niškim Vestima.

Zgrada je danas urasla u korov, prolaznici je koriste kao toalet ili mesto za odlaganje smeća. Ono što je najtragičnije, u njoj su mladi našli mesto za “opasne” igre, a nemili događaj koji se nedavno desio, kada je izgubljen jedan mladi život to potvrđuje.

Inače zgradu zajednički grade Univerzitet u Nišu i Ministarstvo prosvete, odnosno Republika Srbija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Frapantni SNS gradonacelnici poslednjih 10 godina nemaju interes da je zavrse.Verovatno ce sada,naucili se na SOCIJALNIM STANOVIMA ,da je zavrse i podele njihovoj deci,zetovima,itd,koji su naravno naucnici

  2. Zašto frapantno? Pa , jedino u Nišu su uništene sve fabrike, ništa nije ostalo, Kragujevac sačuvao Zastavu, SmedervoŽelezaru, Vranje Simpo i Alfu, Kruševac Merimu, pa Takovo izd. U Nišu kamen na kamenu nije ostao, DIN jedino preživeo i prodat ispod cene, prodali mlekari, pekaru, Niš ekspres, sve, ništa nemamo , samo mrak u domovima preko 7000 porodica godinama žive kao u 19.veku, plate minimalac, nešto ispod 30000 nezaposlenih i što je čudno što ti stanovi nisu završeni? Ovo je grad duhova, mraka, zone sumraka, bede, gladi a bio je grad elektronike i treći po bruto dohodku u SFRJ!!

  3. Bravo za izjavu nezasite gradonačelnice. Završiće zgradu i podeliće stanove celoj familiji jer su svi veliki naučnici. Prvi na listi biće neverovatno uspešan Nikola Sotirovski inače bankarski ekspert u Banci Poštanska Štedionica koga je otkrila baš gradonačelnica. Druga će biti ćerka jer ona nema nikakve veze sa “zetom gradonačelnice” koji kupuje socijalni stan. I td u nedogled bahatosti sekte Sotirovski. Gubim veru u svevišnjeg kad dozvoljava da ovi antihristi satiru ovaj grad i sve građane .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com