Kolumna

Rusko-srpska saradnja kroz predmet istorija

Profesor istorije Đorđe Bojanić (OŠ Bubanjski heroji, Niš) i ruski istoričar Aleksandar Nikolajevič Muravjov su pre nekoliko godina započeli veliku i važnu ideju, odlučili su da pruže doprinos jačanju prijateljstva između Rusije i Srbije usađujući svojim srpskim i ruskim đacima od malih nogu ljubav prema državama i narodima.

Đorđe Bojanić
Đorđe Bojanić

Cilj nam je proučavanje srpske i ruske istorije, kulture i srpsko-ruskih društvenih i kulturnih veza. Ove teme su veoma važne za proučavanje istorije naših zemalja i da kroz ovaj vid dodatnih časova i drugi đaci kako u Srbiji tako i u Rusiji nauče o sardnji dva bratska naroda, pošto su to video časovi koji su dostupni preko Jutjuba, naravno sve uz saglasnost roditelja i škola.

Aleksandar Nikolajevič kao nastavnik istorije dobro poznaje veze i duhovno jedinstvo ruskog i srpskog naroda koje seže u dubinu vekova, i zato je realizaciju svojih planova počeo upravo od časova istorije sa svojim kolegom iz Srbije.

Aleksandar Nikolajevič Muravjov
Aleksandar Nikolajevič Muravjov

Muravjov i njegove kolege i učenici su 2015. godine uspostavili kontakt sa školom „Bubanjski heroji“ iz Niša i sporazumno se dogovorili se da održe prvi zajednički međunarodni rusko-srpski onlajn čas na temu „Car Nikolaj II i rusko-srpski odnosi početkom 20. veka“.Taj čas je uspešno realizovan i može se pogledati preko Jutjuba.

U proleće 2016. godine održan je čas u kome je učestvovala naša škola „Bubanjski heroji“ i nekoliko ruskih škola iz Ivanovske i Moskovske oblasti (Ponjkinska osnovna škola i Palehska srednja škola iz Ivanovske oblasti, licej broj 5 grada Dolgoprudni iz Moskovske oblasti Ruske Federacije). Čas je bio posvećen temi „Ruska emigracija u Srbiji“. Oni su govorili o bratskih vezama naših naroda i o događajima koji su bili sto godina ranije.
Tim povodom je organizovana i video-konferencija u kojoj su gostovali potomci ruskih emigranata u Srbiji.

Đaci OŠ Bubanjski Heroji, Niš
Đaci OŠ Bubanjski Heroji, Niš

Ovom času veliki doprinos svojim učešćem su dali ipođakon, prof. Andrej Tarasjev, predsednik Društva za očuvanje spomena na Ruse u Srbiji, prof. dr Aleksandr Nagorni, profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu, Zorica Peleš, biograf prote Stevana Dimitrijevića, naučno-istraživački radnik i publicista, Dejan Serafimović, predsednik Društva Srpsko – Ruskog prijateljstva, Grof Sava Vladislavić iz Niša.

I ovaj čas je uspešno realizovan i može se pogledati preko Jutjuba.

Zanimljivo je da je nedavno Nikolajevič Muravjov postao rukovodilac Rusko-srpskog kluba u centru za dopunsko obrazovanje „Uspon“ u Ivanovskoj oblasti. U okviru ovog centra se realizuje projekat „Obrazovna saradnja pravoslavnih naroda Rusije i Srbije“. Na časovima đaci uče tradiciju i kulturu Srbije. Aleksandar Nikolajevič Muravjov im priča šta u životu Srba predstavlja krsna slava, kako Srbi slave Božić i koji manastiri postoje u različitim delovima Srbije.

Aleksandar Nikolajevič Muravjov je običan nastavnik koji ima malu i jednostavnu želju: da se njegovi učenici jednog dana sretnu sa drugovima iz Niša sa kojima stvaraju veoma značajne stvari. Nije toliko važno gde će se sresti („Ili oni kod nas, ili mi kod njih“, kaže Muravjov).

Ruski đaci
Ruski đaci

Raduje me i to što u Rusiji ima dosta nastavnika iz raznih ruskih škola koji slede ideju Muravjova i učestvuju sa svojim učenicima u ovom projektu. Nadam se da će se ova ideja u narednim godinama znatno proširiti i po drugim školama u Nišu i školama u Srbiji.
OŠ “Bubanjski heroji” je sa zadovoljstvom i radošću prihvatila predlog i sporazum saradnje za ovu školski godinu koja je od velikog značaja za učenike obeju škola i nadamo se uspešnoj saradnji u narednom periodu između OŠ Bubanjski heroji iz Niša (Republika Srbija) i Centra za dodatno obrazovanje “Voshoždenie” iz Šuje, Ivanovske oblasti (Ruska Federacija) u kojoj će se uključiti i druge škole iz Rusije.

U toku je priprema i realizacija zajedničkog video časa sa temom “SVETI SAVA KAO PROSVETITELj SRPSKI”. Biće to vrlo zanimljiv zajednički čas, delovi časa biće snimljeni u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Donjoj Vrežini (deo kada Rasko od cara Teodora i patrijarha Manojla dobija dozvolu da se odvoji od Ohridske arhijepiskopije i osnuje samostalnu srpsku crkvu). A deo na časa biće i deo iz prvog animirnog obrazovnog crtanog filma o Rastku, autora, đakona Dejana Jovanovića, veroučitelja iz naše škola Bubanjski heroji, deo kada Rastko sa ruskim monasima odlazi na Svetu Goru. Svakoko biće zanimljiv i deo koji pripremaju ruski đaci. Biće tu i znamenitih ličnosti koje će dati svoj doprinos ovom mećunarodnom času.

A za sledeće polugodište planirana je tema “VETI VLADIMIR, VELIKI RUSKI KNEZ”.

Linkovi realizovanih časova:

„Car Nikolaj II i rusko-srpski odnosi početkom 20. veka“.

„Руска емиграција у Србији“

prof. istorije Đorđe Bojanić

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitaj i :
Close
Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com