Društvo

Ruski tim proverava “izdržljivost” 11 objekata u Nišu

Secijalni tim Ministarstva za vanredne situacije Ruske Federacije započeo je danas proveru sezimološkog stanja 11 arhitektonski vrednih objekata u Nišu.

Ruski stručnjaci proveriće izdržljivost u slučaju zemljotresa Gradske kuće, gimnazije “Stevan Sremac”, Oficirskog doma, Istorijskog arhiva, Kuće za venčanje, Simfonijskog orkestra, Narodnog muzeje, Narodne biblioteke “Stevan Sremac”, Osnovne škole “Radoje Domanović”, Osnovne škole “Vožd Karadjordje” i zgrade “Monikom” u Ulici Milojka Lešjanina 39.

Predstavnik tima Ministarstva za vanredne situacije Ruske Federacije Genadij Nigmetov izjavio je da će do petka biti provereno svih 11 objekata u Nišu koji su od posebnog značaja za grad, ali i državu u celini.

Foto: B. Lj.

“Istraživanja koja vršimo ne zasnivaju se samo na proveravanju zgrada već i na proveravanju zemljišta, njegovih elektromagnetnih aktivnosti, na proveravanju tektonskih pomeranja u zemljinoj kori. Na taj način možemo da uradimo dugoročne prozgnoze o tome da li postoji opasnost od zemljotresa”, izjavio je Nigmetov.

On je kazao da je potrebno najmanje jedan sat da bi se dobili osnovni parametri za proveru seizmološkog stanja jedne zgrade, a kontinuirano praćenje parametara u dužem vremenskom periodu potrebno je za izradu dugoročne prognoze o tome da li postoji opasnost od zemljotresa.

Po završetku merenja u Gradskoj kući koja je podignuta još 1921. godine kao filijala Narodne banke ruski tim je ocenio da je zgrada u “relativno dobrom stanju”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com