Kultura

Ruski hor „Кapela dečaka i mladića“ nastupio u Nišu

Ruski hor „Кapela dečaka i mladića“ Sverdlovske dečje filharmonije iz Jekaterinburga, pod rukovodstvom, Fridrihom Vejsgejmom, održao je svečani koncert pred prepunom salom Narodnog pozorišta u Nišu.

Hor poznat i van granica Rusije ove godine je proslavio 40 godina postojanja.

Na repertoaru „Кapele“ je mnogo dela, pogodnih upravo za takav sastav glasova. Deca 21. veka pevaju i muziku Baha i Rahmanjinova, Sviridova i Prokofjeva, Pahmutove i Glinke, ruske narodne pesme i duhovnu muziku, kao i dela savremenih kompozitora.Za četiri decenije rada ansambl je izgradio svetski renome i poznat je kao jedan od najkvalitetnijih vokalnih sastava dečaka i mladića.

Foto: NIS

Po specijalnom pozivu Ruskog doma hor je prvi put došao u Srbiju 2016. godine. Mlade umetnike koji su svojim izvođenjem osvojili simpatije celog sveta, niški ljubitelji i poznavaoci muzičke umetnosti, dočekali su gromoglasnim aplauzom.

Veoma smo zahvalni na ljubavi koju Srbija gaji prema Rusiji, našem narodu, muzici i pesmi. Zahvaljujući kompaniji NIS, došli smo u Srbiju prvi put 2016. godine, sada smo ponovo tu i veoma smo srećni što je naš hor svoju drugu posetu započeo baš u Nišu, jer ovaj grad ima posebnu dušu. Publika nas je srdačno dočekala, hvala svima koji su došli da sa nama razmene energiju i emocije“, izjavila je zamenik direktora Sverdlovske dečje filharmonije, Natalija Podkoritova.

Foto: NIS

Ruski hor „Кapela dečaka i mladića“ Sverdlovske dečje filharmonije iz Jekaterinburga osnovan je 1979. godine od strane čuvenog hor-majstora Larise Balter. U horu pevaju i dečaci i mladići, zahvaljujući čemu je zvuk hora neverovatno lep i jedinstven.

Prethodnih 40 godina nastupali su gotovo na svim meridijanima, a iza njih su i festivali u Nemačkoj, Japanu, Belgiji, Francuskoj, Holandiji, Grčkoj, Čileu, Rusiji, Ukrajini. Proputovali su pola sveta i nastupali sa najpoznatijim orkestrima i dirigentima, na najprestižnijim scenama.

Foto: NIS

Posle Niša ruski hor „Кapela dečaka i mladića“ Sverdlovske dečje filharmonije iz Jekaterinburga, održaće koncert u Novom Sadu i u Beogradu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com