Društvo

RUPA ZATRPANA, PRILAZ PARCELI ZAGRAĐEN VOZILIMA? Stanovnici Brzog Broda ponovo onemogućili rad na izgradnji dalekovoda

Grupa građana niškog naselja Brzi Brod, ponovo je tokom ove nedelje, sprečila izvođenje radova na gradnji dalekovoda u tom naselju. Oni su, prema saopštenju Elektromreže Srbije, fizičkim preprekama onemogućili izvođače radova i predstavnike EMS-a da pristupe gradilištu. Prilaz parceli bio je zagrađen vozilima, dok je iskopana rupa za stubno mesto zatrpana i na tom mesatu je postavljen drveni krst.

 

“Izvođači radova i predstavnici EMS-a obavešteni su od strane pomenute grupe građana da će radovi biti ometani ne samo na ovom stubnom mestu, već i na ostalim lokacijama. Rečeno im je da će, ukoliko se pokuša nastavak radova, biti isceniran i incident za koji će biti okrivljen EMS i koji će se plasirati u medije. Najavljeno je i masovnije izvođenje žena i dece, vezivanje za dalekovodne stubove, a čule su se i pretnje o postavljanju eksploziva na mestima gde bi trebalo da se nalaze dalekovodni stubovi.”, tvrde u saopštenju.

Elektromreža Srbije ističe da ovi postupci svakako nisu u granicama argumentovane, civilizovane i razumne komunikacije i prevazilaze grance „mirnih okupljanja“. Tim pre, što zahtevi o postavljanju podzemnih kablova u tom delu trase nemaju nikakvo ekonomsko niti tehničko utemeljenje.

Oni podsećaju da dalekovodi ni u jednom delu trase ne prelaze preko objekata. Osim toga, projektanti su na ovom vodu, projektovali provodnike na minimalne visine od 14 metara, iako zakon predviđa da mogu biti i na 8 metara.

“Кada je reč o igralištu, ono je građeno u trenutku kada je trasa dalekovoda bila već usvojena i javno dostupna, tj. znalo se kuda će dalekovod ići, i to bez saglasnosti EMS-a. Ipak, mi smo i za ovaj objekat, u okviru svojih nadležnosti, izvršili sve provere sigurnosnih rastojanja i utvrdili da u tom smislu nema nikakvih bezbednosnih prepreka za njegovo korišćenje.”, dodaju.

Isključiva svrha gradnje ovog dalekovoda je priključenje distributivne trafostanice Niš 6 na prenosni sistem. Reč je o trafostanici koja je u nadležnosti operatora distributivnog sistema, kompanije „EPS Distribucija“ i čijim priključenjem će biti obezbeđeno sigurno snabdevanje električnom energijom stanovnika Niša i okoline. Takođe, biće omogućen razvoj stambene, privredne i komercijalne infrastrukture.

“Građani Niša treba da znaju da će ometanje gradnje ovako ključnog elektroenergetskog projekta, imati posledice na energetsku situaciju ne samo u naselju Brzi Brod, već i u celom Nišu.”, ističu u EMS.

U saopštenju se još navodi da kada se govori o dalekovodima može se reći o električnom i magnetnom polju, ali ne i o jonizujućim zračenjima koja mogu biti štetna. Dalekovod stvara električno i magnetno polje koje je za ovaj naponski nivo čak mnogostruko manje od propisanih. To se može videti i iz Studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

“Napominjemo da Elektromreža Srbije ne gradi ovaj dalekovod iz svog hira ili iz razloga što ne zna gde da uloži osam miliona evra, koliko iznosi vrednost projekta, već zato što je to neophodnost za Grad Niš i njegove stanovnike. Naša kompanija realizuje infrastukturne projekte od kojih koristi ima Republika Srbija i njeni građani, lokalne samouprave i njihovi stanovnici. Svaki naš projekat je prošao apsolutno sve zakonske procedure, i sada se suočavamo sa grupom ljudi koja želi da pretnjama i ometanjem radova to spreči i dovede sigurnost snabdevanja celog Niša u pitanje.”

EMS očekuje da izvođačima radova bude omogućen nesmetan pristup gradilištima, da oni tamo budu bezbedni i da svoj posao obavljaju bez ikakvih uznemiravanja ili pretnji.

Stanovnici negiraju navode EMS-a i najavljuju tužbe za iznete neistine

Stanovnici Brzog Broda negirali su tvrdnje EMS i rekli da nikakvog fizičkog sukoba niti blokade nije bilo.

 

“Automobili su bili parkirani 100 metara od gradilišta, tako da su iz EMS-a mogli da priđu sa više strana da su hteli. Oni su izabrali da od sebe prave žrtve”, kazali su stanovnici ovog naselja.

Oni su rekli Niškim Vestima da će zbog javnog iznošenja neistina u vezi pomenutih pretnji sa dinamitom od strane građana biti tuženi.

“Na gradilištu su bili prisutni i radnici privatnog obezbeđenja, obezbeđenja Elektromreže Srbije kao i predstavnici tog preduzeća. Oni ni u jednom trenutku proteklih dva meseca nisu pokazali da žele da razgovaraju o alternativama sa bilo kim. Propusti postoje i uskoro ćemo i to javno izneti i na taj način demantovati izjave EMS-a o razlozima za njihove odrđene poteze i rešenja”, ističu stanovnici Brzog Broda.

Žitelji ovog naselja smatraju da je neistina i to da će ceo grad energetski da trpi zbog njih. Ovo je prema njihovim rečima samo opravdanje za propuste koje je EMS već napravila. Jedina istina je, kažu, da će žene i deca, mladi i stari, kada dođe vreme, mirno stati pred mašine i čuvati svoje naselje.

Da podsetimo, stanovnici niškog naselja Brzi Brod tri puta su za deset dana, blokirali saobraćaj na Bulevaru svetog cara Konstatina, izmedju Niša i Niške Banje, u znak protesta zbog započete gradnje dalekovoda u tom naselju. Već u nedelju biće organizovan novi protest, a gradjani će pozvati predstavnike grada da tada dodju u naselje.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com