Sport

Rukometaši kluba “Mladost 2012” ne znaju za poraz – decenija rada iznedrila sportske nade Niša

Nekada EI MLadost - danas Mladost 2012

Ove godine obeležavaju svoj jubilej, deceniju postojanja – rukometaši kluba Mladost 2012 nove su sportske nade grada na Nišavi.

Pedesetak niških dečaka skoro svakodnevno odlazi na treninge, na utakmicama širom Srbije nižu samo uspehe, njihovo vreme tek dolazi a trener Bojan Đorđević sa puno nade govori o njihovim zajedničkim planovima. On ističe da je on za sada prezodovoljan svojim igračima ali dodaje da svako od njih može i više, zato se sa tom decom i veoma pažljivo i temeljito radi. Počeci kluba su bili skromni, danas se već govori o ovom klubu kao o klubu na koji Niš može ozbiljno da računa.

„Mi smo počeli da radimo te 2012. godine na inicijativu mnogih ljudi iz grada sa idejom da postoji još jedan klub pored Železničara. Mi smo se opredelili da radimo sa mlađim generacijama, jer sam ja i ranije radio u ORK Niš, kada su se spojili za Železničarom i tada je nastao Naisus, gde sam radio dve godine. Nakon godinu dana pauze, mi smo reaktivirali nekadašnji EI Mladost i dali novom klubu ime Mladost 2012. godine gde godina označava i godinu formiranja i početka rada pod tim imenom“, kaže trener mladih rukometaša.

Ovaj mladi klub upravo ove godine slavi svoj jubilej – decenija postojanja i uspešnog rada.

„Trenutno imamo oko 50 dečaka u tri uzrasne kategorije, najuspešnija nam je sada kategorija 2005./2006. godište gde smo među prve dve ekipe u Srbiji u toj Superligi. Imamo i mlađe selekcije gde se takmičimo u Prvoj ligi, tu isto ciljamo jednu od medalja, jedno od prva tri mesta. Imamo i najmlađi pogon koji tek počinje sa takmičarskim delom“.

Koliko je danas teško animirati dečake da treniraju najbollje zna Đorđević, koji mora da se izbori sa zanimljivim igricama i skupim telefonima. Na rapolaganju mladi danas imaju puno toga što može da im okupira pažnju sa vrlo malo njihovog angažovanja i upravo tu nastaje problem, uveren je trener. Deca se udalje od lopte, drugara, ljudi…privoleti ih na sport pravi je uspeh.

Foto: Mladost 2012

Koliko je trener Đorđević posvećen najbolje svedoči jedan od roditelja ovih mladih rukomentaša koji kaže, da je uvek prijatno iznenađen kada od Bojana dodje SMS poruku sa pitanjem : Zašto igrač nije bio na treningu?  Nije retkost i da se ovaj trener malo i prošeta niškim školama koje pohađaju njegovi igrači te kasnije zbog loših ocena budu opomenuti.

„Mi se na treningu maksimalno trudimo da ih udaljimo od telefona i da ne razmišljaju o manje bitnim stvarima, sve je to danas teško. Kada odemo na neki turnir, pripreme gledamo da ih odvojimo od tih uređaja. Trudimo se jako da im odagnamo misli od tvitera i instagrama kako bi oni bili usredsređeni na igru i utakmice. Za sada nam polazi za rukom“, kaže Bojan.

Teško je danas obezbediti finansije za pristojan „život“ jednog kluba, roditelji pokrivaju dosta troškova ali se i od grada očekuje da stane iza ovako zdrave priče.

„Što se tiče termina za trening u Hali Čair i Šivari zadovoljni smo, imamo skoro svakog dana ujutru i popodne, tu smo zahvalni gradskom Sekratarijatu za sport. U proteklih pet, šest godina nismo imali nikakve probleme. Trudimo se i da nam članarina ne bude visoka kako bi svako mogao da priušti sebi našu školu rukometa. Ta članarina jedva da pokrije nešto opreme i sendvič kad krenemo na utakmicu“, kaže trener ovih uspešnih niških dečaka.

Foto: Mladost 2012

Rukomet je jedan od najjeftinijih sportova, kada se uporedi sa košarkom, fudbalom i vaterpolom…

„Dospeli smo na same margine što se rukometa tiče, a znalo se ranije da smo bili jedna od najboljih ekipa na svetu. Znalo se nekad da najbolja škola rukometa potiče iz Niša. Sve generacije u mlađim selekcijama su uzimale medalje, tako da danas i gledamo da to sve pokrenemo sa mrtve tačke  i vratimo na pravi put. Imamo nekoliko reprezentativaca u različitim uzrastima, gde sam i ja jedan od trenera u tim mlađim selekcijama reprezentacije centralne Srbije“, kaže Đorđević.

Foto: Mladost 2012

NV: Da li ima šense da se sa ovim mladim momcima Niš vrati na rukometnu mapu?

„Ako krene da se radi kao planiraju sportski radnici, Niš bi trebalo i zasluđuje da bude među prve tri, četiri ekipe u Srbiji a posle toga da nastavi uspeh iz doba Zorana Živkovića Tute gde je Železničar ostvario fenomenalne uspehe“, kazao je ovaj niški trener.

NV: Ako već imamo dečake koji treniraju i želju da uspemo, gde je problem da Niš prosto briljira?

“Ja se nadam nastavku dobre saradnje koju već imamo sa Željom. Iz našeg kluba već ima 14 dečaka koji su ove godine igrli Supeligu, oni su potekli od nas i sada idu dalje.  Veliko je zadovoljstvo kad iznedrite dobre igrače, znam da ako nastavimo ovako posvećeno da radimo da će ih biti sve više”, kaže.

Nama je cilj da sve što uspe od igrača ostane u Nišu, ističe on.

“Ja sam sa mojim dečacima prezadovoljan i preponoson kakve uspehe postižu, sa kakvim skromnim budžetom. Hvala Gradu, pomognu oni ali bi nam trebalo još nešto pomoći. Mi svake godine učestvujemo na državnom prvestvu i na međunarodnim turnirima gde postižemo neverovatne uspehe, pri tom uvek smo pohvaljeni od strane Rukometnog Saveza i vrsnih rukometnih spotskih radnika”, završava trener RK Mladost 2012. Bojan Đorđević.

Danas dečaci, sutra profesionalni igrači...biti najbolji nije samo želja, već rad i posvećenost ali pre svega ljubav prema igri, koju krasi trud i nesebično davanje. Ovi dečaci sve to imaju i zato nam ostaje da sačekamo neke njihove naredne uspehe, kojima će pronositi ime grada na Nišavi.

Foto: Mladost 2012

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com