DruštvoObrazovanje

Rukavica za prevođenje znakovnog jezika – Inovacija učenika ETŠ “Mija Stanimirović” (VIDEO)

Programiranje i elektronika

Zahvaljujući neizmernoj podršci mentorki Ivane Miladinović i Jelena Rajković, učenici trećeg razreda ETŠ “Mija Stanimirović”, Nikola Ranđelović, Luka Rakić i Ivan Ćirković napravili su rukavicu koja omogućava komunikaciju između nemih osoba i osoba koje ne znaju znakovni jezik. Namenjena je konkretno nemim osobama, kako bi uklonila tu komunikacionu barijeru.

Foto: ETŠ “Mija Stanimirović”

Na Galaksija Kupu, koji je održan krajem marta u Vršcu na temu Uređaj primenljiv u svim sferama života,  niški tim je osvojio II mesto u konkurenciji 23 tima.

Nije bilo lako.  Najzahtevniji, ujedno i najteži, deo celog procesa bio je smišljanje ideje, što je učenicima oduzelo značajno više vremena u poređenju sa samom realizacijom.

Foto: ETŠ “Mija Stanimirović”

“Ideja je zapravo adaptirana u odnosu na originalnu ideju rukavice koja je bila namenjena za virtuelnu realnost. Preusmerili smo se baš iz razloga što se ovako nešto ne može videti svakodnevno, a na prototipu smo radili otprilike mesec dana. Tokom vremena smo se suočili s brojnim izazovima, pogotovu oko nabavke delova. Ipak, uspeli smo da ih prevaziđemo i uspešno završimo projekat u zadatom roku”, kažu učenici za Niške Vesti.

Ovi kreativci već poznaju znakovnu abecedu i još uvek je usavršavaju. Što se tiče daljih planova i inovacija, nisu želeli da otkriju planove, ali kažu da će projekta svakako biti dosta zahtevniji.

Foto: ETŠ “Mija Stanimirović”

“Ne bih da otkrivamo sve detalje, ali naš sledeći projekat će biti daleko zahtevniji i inovativniji, i naravno, uključiće i posebno adaptiranu veštačku inteligenciju. Što se tiče nadogradnje ovog projekta, planiramo da napravimo prateći softver koji bi služio za učenje znakovnog jezika, tako da bi rukavica mogla da se koristi i u te svrhe”, najavljuju oni.

Ivana Miladinović, ističe da je veliko zadovoljstvo za mentora da radi sa učenicima koji imaju inspiraciju, znanje, volju u instrajnost da svoju ideju pretvore u ovakav proizvod koji na državnom takmičenju bude prepoznat kao izuzetan i kao takav dobije nagradu.

“To je ogromna satisfakcija za celokupan rad tima koji je na svakom koraku imao podršku i razumevanje direktora i svih u školi”, poručuje ona.

Složan tim učenika koji ima ideju i u stanju je da tu ideju i realizuje, velika su inspiracija za svoje vršnjake, ponos škole i profesora koji im predaju.

“Učenici koji su radili na projektu su inspiracija za svoje vršnjake, ponos škole i profesora koji im predaju. U pitanju je složan tim učenika koji ima ideju i u stanju je da tu ideju i realizuje. Praktično povezuju naučeno iz programiranja, elektronike, kreirajući rukavicu koja može da se primeni u različitim oblastima ljudske delatnosti. Ključno u ovom projektu je da ima potencijal da se još više razvija. Naša škola je tu da im pruži uslove da svoje ideje ostvare”, navodi Jelena Rajković, mentorka.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com