Društvo

Ruglo i zaraza u centru Niša. Voda curila iz lustera, zidova, iz plafona…

Za njihov problem "niko" nije nadležan

Stanovnici zgrade Nade Tomić 15 posle svake kiše strahuju za svoje stanove. Nakon poslednje svi stanovi na poslednjem, osmom spratu su potopljeni. Voda je curila iz lustera, niz zidove, plafona.. Ovog puta nije se zadržala samo na poslednjem, već se slivala i u stanovima nižih spratova zgrade. Ono što najviše zabrinjava, za njihov dugogodišnji problem kako kažu “niko” nije nadležan.

U pat poziciji su se našli stanovnici zgrade u centru Niša. Sve je počelo pre petnaestak godina kada su potpisali Ugovor sa izvođačem radova o nadogradnji. Tim Ugovorom, objašnjavaju, trebalo je izvođač da sazida još jedan sprat, potkrovlje i da uradi kosi krov. Međutim, kada je počeo sa radom i doneo projekat, oni su videli da se nije držao dogovora, već da je dozvolu dobio za nadogradnju za još tri nivoa sa po četiri stana i potkrovlje. Predmet je otišao na sud, tužili su jedni druge, a epilog svih suđenja je taj da je invenstitoru naloženo da obustavi rad i zabranjeno mu je da priđe zgradi. Invenstitor je otišao, ali je otkriven krov ostao.

 

“Izvan naših stanova je leglo zaraze. Golubovi, živi i mrtvi, bubašvabe i miševi. Sve liči na horor film. Sa prvom kišom svo to đubre se sliva u naše stanove u kojima više nema uslova za život. Sve smrdi na vlagu, a i više ne postoji deo stana gde bi mogli da postavimo krevete, a da nam malter i voda ne padaju na glavu. U stanu živi srčani bolesnik koji je trenutno u bolnici. Ja se pitam gde će on da odmara, kada su u svakom krevetu kadice i posude u kojima se sliva voda”, kaže stanovnica osmog sprata.

[meta_gallery_slider]

Upravnik zgrade Novica Živković objasnio je da je sada Zakonom zabranjena nadogradnja i da su u bezizlaznoj situaciji. Oni sami takođe ne mogu da obave rekonstrukciju krova, jer Sekretarijat za planiranje i izgradnju ne može da im da dozvolu za rad. Želeli su da rekonstruišu i fasadu, ali prema Živkovićevim rečima svi su i za to bili “nenadležni”

Novica Živković, upravnik zgrade

“Invenstitori su dolazili, gledali, zainteresovani su za tu invensticiju, ali je problem što je nadogradnja zabranjena Zakonom. Obraćao sam se gradu, inspekcijama, opštini, niko nije nadležan kako za krov, tako i za fasadu koja je bila u katastrofalnom stanju. Pod pretnjom velikih kazni mi smo se organizovali, skupili novac i uradili fasadu”, kazao je upravnik zgrade.

Isključili struju, sinuli plafonjere koje su bile pune vode

Stanovnici kažu da nemaju više kome da se obrate, mediji su im jedina nada da se za njihov problem čuje. Naglašavaju da je nemoguće da rešenje ne postoji. Smatraju da ono sigurno može da se nađe, samo je problem da li će neko želeti da se pozabavi njihovim problemom. Apeluju na grad, nadležne inspekcijske službe i druge institucije da im pomognu.

“Velika je sramota da ovakva zgrada, sa ovolikim đubrištem postoji centru grada, kao i odsustvo empatije od strane upravnika zgrade, ali i pojedinih stanara sa nižih spratova za naš problem”, ističu.

Za sve ove godine u zgradi je promenjeno ogledalo u liftu, promenjen je ključ na vratima zgrade i na kapiji. Dve komšike su zasadile cveće u žardinjerama, i javno su pohvaljene za unapređenje životne sredine, a stanari ukazuju da se slika njihove životne sredine zapravo nalazi na krovu zgrade.

Oni se pitaju zašto već 15 godina ne može da se reši krov. Ističu da njih ne zanima da li će se naći novi izvođač radova, ili će se samo staviti kosi krov, oni samo žele život u normalnim uslovima u svojim stanovima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

7 Komentara

  1. Jadan golub…. A, inace- jel’ imaju upravnika zgrade koji treba da se bavi ovim/ovakvim problemima?!?

    1. U tekstu čini mi se piše da ništa nije u njihovoj moći , ni upravnika zgrade a ni ostalih stanara .

    2. Čini mi se da lepo piše u tekstu da ništa nije u moći ni samih stanara a ni upravnika zgrade . Čim je ovo objavljeno javno znači da ljudi ne mogu da nađu rešenje .

  2. Stanari sa nižih spratova nisu zainteresovani za reparaciju a kada su uzimali novac za nadogradnju, tada nisu imali nikakvih problema. Sram ih bilo!

  3. Živim u takvom soliteru i u sličnoj sam situaciji. Sve zgrade sa ravnim krovovima su uglavnom pravljene pre 40 i više godina po tadašnjim projektima i red je da sada grad i država generalno donesu zakone i naravno finansijska sredstva da se problem reši jer će isti biti sve veći i brojniji.

  4. Da kad svima koji imaju kuce drzava finansira popravke kroviva tada treba i vama. Kupis stan i ne mislis na krov, fasadu,dvoriste ,parking….

  5. Iz proverenuh izvora znam da je odobrenje bilo da se izgradi sprat i potkrovlje i svi stanari su po zakonu od sekretarijata dobili obavestenje sta je idobreno i nije istina da je izvodjac gradio 3 sprata i potkrovlje. Problem je u u pojedinim stanarima koji su verovatno imali licni interes da se izvodjacu spreci gradnja i dovede drugi izvodjac. Sto se ocigledno nije dogodilo i sada svi imamo problem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com