Društvo

Rudar Dimitrijević: Mnogi će dati otkaz zbog nebezbednih uslova rada, sa strahom smo ulazili u jamu

Rudar iz rudnika „Soko“ Saša Dimitrijević, koji je povređen u nedavnoj nesreći, izjavio je da mnogi rudari planiraju da daju otkaz zbog nebezbednih uslova rada kao i da će i on razmisliti da li se vraća u rudnik, objavile su Srbija vesti.

„Mnogi planiraju da daju otkaz, posebno mlađi rudari, a među njima ima i dece od dvadeset i nešto godina. Nesreća je bila strašna, a rad u rudniku je nebezbedan. I ja ću tek videti da li ću se vratiti na taj posao, najvažnije je da se prvo zalečim“, rekao je Dimitrijević, koji je zbrinut u bolnici u Aleksincu, za dnašnji list Danas.

On je potvrdio da se u rudniku u poslednje vreme govorilo da uslovi rada nisu bezbedni, a da su rudari sa strahom i lošom slutnjom ulazili u jamu.

„Znalo se da će se nešto desiti, to su bili neispitani radovi, jedino se nije znalo u kom trenutku će se desiti, i šta sve. Nismo znali da li će nam glave doći voda, mulj ili metan, a svega je bilo, ili sve tri stvari odjednom“, ispričao je Dimitrijević.

List navodi da su više rudara ili rođaka poginulih kazali da su pojedini rudari desetak dana pred nesreću bezuspešno upozoravali šefove da nisu bezbedni, jer „kopaju ispod jezera“, a u oknu se „oseća neki miris“, te da su tražili i da ne rade.

U nedavnoj nesreći u ovom rudniku poginulo je osam rudara, a 20 povređeno.


Istraga o uzrocima nesreće u rudniku „Soko“, kod Sokobanje, još je u toku i o ishodu vanrednog inspekcijskog nadzora javnost će biti obaveštena, saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike.

U jami rudnika mrkog uglja „Soko“ nesreća se dogodila 1. aprila, usled eskplozije metana.

Rudarski inspektor Ministarstva rudarstva i energetike je odmah naredio hitne mere koje, između ostalog, uključuju i zabranu daljih radova na eksploataciji-otkopavanju u tom rudniku.

Formirana je i komisija u kojoj su stručnjaci za rudarstvo i za metanometriju koja utvrđuje uzroke nesreće, koja je zajedno sa inspektorom istog dana kad se dogodila nesreća sišla u jamu na mesto nesreće i počela da radi.

Takođe, javni tužilac, koji je odmah izašao na mesto nesreće, rukovodi postupkom u okviru koga ispituje okolnosti i sprovodi istragu radi utvrđivanja da li postoje osnovi za optuženje, pri čemu je angažovana i policija.

„Rudarski inspektor koji na licu mesta ispituje uzroke ove rudarske nesreće, nakon utvrđivanja svih činjenica i okolnosti, u skladu sa zakonskom obavezom, u najkraćem roku podneće tužiocu obrazloženi izveštaj sa mišljenjem o uzrocima nesreće“, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button