Ekonomija

RPK Niš: Privreda dobro funkcioniše, uprkos epidemiji

Predsednik Regionalne privredne komore Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga Aleksandar Milićević rekao je da, s obzirom na epidemiju korona virusa, privreda na području tri okruga prilično „dobro stoji“.

 

 

„Sve veće firme rade, privreda funkcioniše i situacija je stabilna. Nemamo neka veća zaražavanja u firma. Možemo da budemo zadovoljni rezultatima koji su ostvareni u prvih devet meseci ove godine“, izjavio je Milićević.

On je ocenio da pad spoljnotrgovinske razmene u prvih devet meseci nije veliki i da je do nešto većeg pada uvoza došlo verovatno zbog toga što su odredjene proizvode iz uvoza u potrošnji zamenili domaći proizvodi.

Spoljnotrgovinska razmena firmi na području Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga od janaura do septembra ove godine iznosila je 1,9 milijardi evra što je smanjenje za 5,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju najnoviji statistički podaci Regionalne privredne komore pomenuta tri okruga.

Izvoz je sa prošlogodišnjih 1,19 milijardi evra, opao na 1,16 milijardi evra, što je smanjenje za 2,2 odsto.

Uvoz je opao sa prošlogodišnjih 826 miliona evra, na 741 milion evra, a to je smanjenje za 10,2 odsto.

Statistički podaci takodje govore da je zbog većeg pada uvoza od izvoza pokrivenost uvoza izvozom porasla sa prošlogodišnjih 43,6 odsto na 56,6 odsto.

Veća pokrivenost izvoza uvozom u prvih devet meseci ove godine zabeležena je jedino na području RPK – Užice 58,9 odsto i RPK Kikinda – 94,4 odsto.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com