Politika

ROSU se povlači sa Jarinja i Brnjaka, nema više skidanja tablica

Vučić :srpska strana prihvatila kompromisni predlog

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je prihvaćen sporazum za deeskalaciju situacije na Kosovu i Metohiji. Prema njegovim rečima, dobra strana ovog dogovora jeste to što će se ROSU povući sa Jarinja i Brnjaka i ukloniti barikade  do 2. oktobra. Povlačenje mora biti završeno najkasnije do 16 sati tog dana.

Posle dva dana intenzivnih pregovora, sporazum je danas postignut i predstavnik EU Miroslav Lajčak objavio je dokument od 3 tačke i na koji su se obavezale obe strane.

Predsednik Aleksandar Vučić  dodaje da je lično zadovoljan dogovorom koji je veoma važan za srpsku stranu.Naime, pored toga što su se obe strane dogovorile o povlačenju jedinica ROSU, ustanovljeno je i da će KFOR postaviti svoje snage na prelazima Jarinje i Brnjak od 4. oktobra, koje će tamo ostati 2 nedelje.

Takođe, problem tablica biće rešen uvođenjem stiker režima, koji je predviđen kao privremena mera pre konačnog rešenja, o kome će se tek govoriti u Briselu.

“Radna grupa koju će činiti predstavnici Prištine, Beograda i Evropske unije pod predsedavanjem EU biće postavljena i tražiti trajno rešenje za tablice na osnovu evropskih standarda i prakse.Prvi sastanak biće održan 21. oktobra u Briselu, a u 6 meseci će radna grupa predstaviti nalaze i konačno rešenje za najviši nivo dijaloškog formata ” , rekao je predsednik.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen smatra da je potrebno pronaći održivo i prijateljsko rešenje ove situacije. Ona je naglasila svoji zabrinutost povodom trenutne krize na KiM, ali i istakla da je dijalog jedino rešenje.

Predsednik Aleksandar Vučić osvrnuo se na pitanje odnosa Srbije i Prištine, odnosno krize na KiM i istakao da je predsednica EK od ključne važnosti da se napetost smanji i da se vrate dijalogu, te da je EU od početka izgrađena na dijalogu i ekonomskom razvoju, što vodi razumevanju obeju strana, zalečenju rana i konačnom pomirenju, što je dug proces, koji vodi miroljubivoj i obećavajućoj budućnosti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. ČINJENICA JE DA PREDSEDNIK I VLADA VODE KVALITETNO SPOLJNU POLITIKU, ALI NEMA VIŠE TOLERANCIJE ZA KATASTROFALNU UNUTRAŠNJU POLITIKU (PRIMER GRAD NIŠ I GO U NIŠU).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com