Društvo

Romski kulturni centar otvoren u Nišu

Prigodnim performansom i izložbom slika i grafika u Nišu je sinoć svečano otvoren Romski kulturni centar, prva ustanova takvog tipa u Srbiji. Kako je najavljeno na otvaranju, Romski kulturni centar imaće osim dvorane i arhiva, i biblioteku, dokumentacioni centar, svoje muzičke i pozorišne ansamble.

Predsednik Nacionalnog saveta Roma Dalibor Nakić istakao je na otvaranju da je to prva ustanova tog tipa koju je osnovao Nacionalni savet Roma.

 

Foto: Lj.B.

„Centar vidimo kao pokretača i nosioca kulturnog života Roma ne samo u Srbiji, već i na Balkanu. Smatramo da je kultura odličan mehanizam za razbijanje predrasuda i stereotipa koji postoje prema Romima“, rekao je Nakić.

On je istakao da Nacionalni savet Roma planira da slične ustanove formira u još nekim gradovima u Srbiji.

„Želimo da prezentujemo svoju bogatu kulturu i tradiciju, da Rome prikažemo u što boljem svetlu i da se tako borimo za što bolji položaj našeg naroda u društvu. Posebna pažnja u novootvorenom Centru kao i onim koje ćemo otvarati biće posvećena očuvanju romskog jezika“, izjavio je Nakić.

Foto: Lj.B.

Osman Balić, direktor Yurom centra koji je pokrenuo inicijativu za osnivanje Romskog kulturnog centra, rekao je da Romi ne samo u Srbiji već i u regionu do sada nisu imali kulturnu instituciju.

„Ovo je prva prva institucija koja će se baviti kulturom Roma. Bilo nam je potrebno pola veka da detektujemo da bez kulture nije moguće menjati narod. Kulturna reformacija Roma je nužna i pitanje svih pitanja“, izjavio je Balić.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da će otvaranjem Romskog kulturnog centra grad Niš daje svoj doprinos očuvanju identiteta, kulture, istorije i jezika Roma.

„Na ovaj način pomažemo da romska zajednica unapredi svoje potencijale. Ovo je jedan u nizu projekata podrške Romima u Nišu“, rekao je Bulatović.

Romski kulturni centar otvoren je u renoviranim i adaptiranim prostorijama nekadašnje Mesne kancelarije „12. februar“ u ulici pukovnika Rajevskog, u blizini glavne autobuske stanice.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com