Društvo

Romske porodice koje su bez struje, nisu došle na zakazani sastanak sa Gradom i EPS – om, najavljuju novi štrajk

Stanovnici naselja „12. februar“ koji pet meseci žive bez struje, a koji su protestovali u ponedeljak 10. oktobra, nisu se pojavili na zakazani sastanak sa predstavnicima Grada i EPS- a u Gradskoj kući. Iz Grada kažu da su ih sinoć obavestili da je sastanak planiran u 8 sati, a da su oni pisanim putem zamolili da se sastanak odloži za jedan dan.

Žitelji ovog naselja kazali su da će se obratiti Gradu kako bi se ponovo sastali, dok nadležni, otvoreni za saradnju, ne znaju u kom periodu će se to dogoditi zbog teškog usklađivanja vremena gradonačelnice sa direktorima Elektrodistrubucije i Elektromreže.

Podsetimo, radi se o 24 porodice, oko stotinu ljudi, od kojih je više od polovine dece.

Jedan od neophodnih koraka, ističu nadležni, kako bi imali legalne priključke, jeste da uđu u proces ozakonjenja objekta u kojima žive, što bi bilo trajno rešenje.

“Juče nam je stiglo jedno pismo u kojem su se žitelji naselja 12. februar koji su ostali bez struje obratili kabinetu tražeći sastanak. U roku od jednog dana taj sastanak smo zakazali, međutim, na moju veliku žalost, nisu došli. Iskreno se plašim da je sve ovo malo politizovano, da iza toga svega stoje neke druge namere. Problem u ovom naselju datira mnogo godina”, kazala je gradonačelnica Sotirovski.

Ona ističe da je 2020. godine tim porodicama, bez obzira što su dugovali zaista mnogo novca, uz veliko obećanje i potpisivanje ugovora o reprogramu dugova, gde su se obavezali da plaćaju, ponovo vraćena struja.

“Od tada deset legalnih priključaka, došli smo u situaciju da imamo samo jedan legalan. Ostaje otvoreno pitanje kada ćemo se ponovo sresti. Za rešavanje problema svakako su neohodne dve strane”, poručuje gradonačelnica koja dodaje da je svima u interesu da svi građani imaju struju, posebno u narednom zimskom periodu.

DETALJI PROPRATNOG PISMA:

Zamenica gradonačelnice Dušica Davidović podseća da su žitelji ovog naselja bili u ugovornoj obavezi da plaćaju stari dug 2000 dinara sa otpisom svih kamata i potrošnju na mesečnom nivou.

“Oni su te ugovore prekršili i plaćali samo mesec ili dva. Tada im je bila isključena struja, međutim, napravljen je kompromis i ponovo im je priključena struja. Angažovali su lice koje im je prespojilo sva brojila kako bi oni praktično nelegalno koristili elektirčnu energiju o čemu je bila obaveštena i policija.  Tada je EPS od Tužilaštva dobio nalog da se ta brojila isključe sa mreže”, pojašnjava Davodović.

Kako navodi, da su danas došli na ovaj sastanak, zajedno bi došli do nekog prelaznog rešenja.

Naša redakcija otišla je do naselja 12. februar da razgovara sa meštanima koji se nisu pojavili na zakazani sastanak.

Foto: Naselje 12. februar

“Ako je jedno lice izvršilo krađu, ne možete da kaznite sve. Mnogi dugovi su plaćeni, za to postoje računi, međutim tu se mešaju stari dugovi.  Možda je greška što niko od nas nije došao. Izvinjavam se ako je greška, možda je trebalo da dođemo.  Nismo bili spremni da kažemo ne, hvala što su nas pozvali. Ali ne znam kakav je problem da se odloži za jedan dan”, izjavio je Ljubiša Vučković, iz naselja Bulevar 12. februar.

Izgelda da obe strane nisu našle zajednički jezik. Novi štrajk je zakazan ispred Gradske kuće u ponedeljak u 10 časova.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com