Kultura

Romi u Nišu dobijaju kulturni centar i stipendije

Za otvaranje Romskog kulturnog centra u zgradi Mesne kancelarije “12. februar” u Nišu iz budžeta grada biće izdvojeno 3,6 miliona dinara, a 1,4 miliona dinara biće izdvojeno za stipendiranje srednjoškolaca romske nacionalnosti, odlučeno je na današnjoj sednici Gradskog veća.

Sekretar Sekretarijata za dečiju i socijalnu zaštitu Mirjana Popović istakla je da su romska udruženja kao piroritete za finansiranje iz budžeta grada izdvojila stipendiranje učenika i otvaranje kulturnog centra.

“Romski kulturni centar biće otvoren u zgradi u kojoj se sada nalazi Mesna kancelarija ’12. februar’. Predračun radova je već uradjen i utvrđeno je da će za adaptaciju biti potrebno 3,6 miliona dinara”, istakla je Popović.

Prema njenim rečima, romska udruženja izdvojila su stipendiranje kao jedan od prioriteta kako bi se deca romske nacionalnosti motivisala da nastave školovanje nakon završene osnovne škole.

“U prošloj školskoj godini osnovnu školu u Nišu je pohadjalo 1.114 dece romske nacionalnosti, dok ih je u srednjim školama bilo svega 86, a na fakultetima izmedju 40 i 50”, kazala je Popović.

Ona je rekla da će stipendije iznositi oko 5.000 dinara i isplaćivaće se deset meseci.

“Biće raspisan javni poziv, a stipendije će biti dodeljene učenicima koji imaju najveći broj bodova po pravilniku za bodovanje”, izjavila je Popović.

Kazala je da stipendije neće biti dodeljene učenicima koji već primaju neke druge stipendije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com