Društvo

Romana su lekari otpisali kao bebu… Njegov tata je išao i na drugi kraj sveta kako bi obezbedio sinu novac…

Iako se čuda ne dešavaju stalno,ovaj mali dečak otpisan od strane lekara je pravo malo čudo. 

Roman Šarenac je rođen 2016. godine u Nišu kao beba iz zdrave i uredno vođene trudnoće.Njegova mama je imala veoma težak porođaj koji je za sobom ostavio niz posledica.

Prilikom porođaja Roman je ostao bez kiseonika zbog čega je njegov mozak pretrpeo velika oštećenja nakon čega je reanimiran i prebačen za Institut za neonatologiju gde provodi 72 sata u hipptermiji. Posle tročasovne reanimacije, petomesečne borbe za njegov život na Instituta za majku i dete u Beogradu i ugradnje sonde za hranjenje u Tiršovoj ulici, otpušten je na kućno lečenje nepomičan, nesvestan okoline i bez refleksa gutanja.

Bio je beba koju su lekari otpisali i nisu davali nikakve šanse da će ikada samostalno sedeti, a kamoli hodati. Roman, međutim, sada sam sedi, puzi, a nadomak toga je da samostalno hoda i lekari ga nazivaju pravim medicinskim čudom.

Dijagnoza cerebralna paraliza dijagnostikovana je pet meseci nakon rođenja. Prvih pet meseci se borio za život, a do treće godine je ležao potpuno nepomičan. Vremenom je počeo sam da se okreće u krevetu, potom uspeo samostalno da sedi a kasnije i da puzi i da stoji.

Nakon nekoliko meseci vežbanja sa logopedima, smanjuje se spazam orofacijalne muskulature, počeo je da se smeje, vilica mu se opustila čak je uspeo i da proguta vodu.

Cerebralna paraliza iziskuje dosta tretmana i rehabilitacije, a Romanu je svakog meseca potrebno bar 2.000 evra.

Romanov tata, Boško je išao na drugi kraj sveta zbog svog sina, u Rusiju i Nikaragvu… Tamo je uspeo da uštedi oko 50.000 dolara za njegovo lečenje, ali troškovima nema kraja. Roman vežba na klinici u Novom Sadu, privatno stanuju tokom rehabilitacije, a tu su i putni troškovi, logoped, defektolog, psiholog…

Romanu su za nastavak lečenja sredstva potrebna za neurorobotiku, tretmane hranjenja i gutanja, intenzivnu fizikalnu rehabilitacija, rad sa psihologom, defektologom i logopedom, hidro i hipoterapije, tretmane u hiperbaričnoj komori, laseroakupunktura, muzikoterapija, elektrostimulacije, personalni asistent.

Za Romanovo bolje sutra i prvi korak!

Slanjem SMS poruke 29 na 3800
Uplatom na dinarski račun: 160-6000001472128-75
Uplatom na devizni račun: 160-6000001478026-35
IBAN: RS35160600000147802635
SWIFT/BIC: DBDBRSBG
Uplatom putem Paypala na linku: Paypal
Uplatom putem kartice na linku: E-doniraj

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com