Kultura

Roman “Povratak iz pakla” dobitnik niške književne nagrade

Žiri za dodelu gradske književne nagrade Slaviša Nikolin Živković, u sastavu prof. dr Ivan Cvetanović, prof. dr Velimir Ilić i Goran Živković, doneo je jednoglasnu odluku da nagradi rukopis romana Povratak iz pakla Vukosava Delibašića iz Nikšića.

Iz neutralne perspektive trećeg lica autor nagrađenog rukopisa prikazuje sliku jedne ljudske sudbine u kontekstu posleratnog doba i golootočkog stradanja, sugestivnim pripovedanjem o preživljenim traumama i suočavanju sa posledicama pri pokušajima povratka u “novo bolje društvo”.

“Usmeravajući pažnju na najintimnije porodične odnose, “prečešljavanjem ogoljene prošlosti” u formi dijaloškog pripovedanja, koje poprima ispovedni karakter, najpre se prikazuje ponovno uspostavljanje supružničkog poverenja, ne bi li se, posredstvom lajtmotiva bračne odanosti, časti, savesti i ljudskog dostojanstva sa jedne, kao i prevrtljivosti i izdaje sa druge strane, rasvetlila i tema apsurdizma jednog vremena i ideologije sa svim surovim mehanizmima promene mišljenja i ideala, kako u golootočkom zatočeništvu, tako i u uslovima formalne slobode svakodnevnog života, koju narušavaju neprestani pritisci, ucene i ostali oblici psihološke torture”, objašnjava žiri.

O laureatu 

Vukosav Delibašić rođen 1947. godine u Trepči u Crnoj Gori, školovao se u Nikšiću i na Cetinju, radni vek proveo na poslovima u nikšićkoj bolnici. Do sada je objavio nekoliko stručnih radova, knjigu poezije i roman. Živi u Nikšiću.  Roman “Povratak iz pakla” je njegova treća knjiga.

Gradsku književnu nagradu Slaviša Nikolin Živković dodeljuju Grad Niš i Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša u saradnji sa Niškim kulturnim centrom. Nagrada se dodeljuje za najbolji neobjavljeni književni rukopis napisan na srpskom jeziku, a sastoji se od povelje i objavljivanja knjige laureata.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com