Kultura

Roman „Persson“ pred niškom čitalačkom publikom

U petak, 6. marta u 19 sati, Nikola Lekić predstaviće niškoj publici svoj roman „Persson“. Promocija će se održati u sali Studentskog kulturnog centra Niš, Šumatovačka bb.

Roman govori o mladom samozvanom pesniku Nikoli Nikolajeviću, koji je bez prihoda i bez krova nad glavom. Njegova sestra mu pronalazi stan u drugom gradu i ubrzo posle preseljenja nestaje bez traga.

Samome u ogromnom stanu koji kao da je zaboravljen od sveta, prelivajući se kroz njegove prostore, u Nikolajeviću se bude strahovi koje uzavrela mašta samo uvećava. Da stvar bude gora, čudna porodica kojoj stan pripada stanuje na istom spratu. Nikolajević se trudi da ostane neprimećen, provodi dane u preispitivanju i snolikim predstavama, razgovarajući sa sobom i zamišljenim prijateljem.

Sluteći da prezime vlasnika na pločici ulaznih vrata predstavlja upozorenje, ispunjen strepnjom da sam stan povlači konce njegove sudbine, neočekivano dobija priliku da otkrije izlaz iz sveta u kojem lebdi između sna i stvarnosti.

Suptilno pripovedajući o borbi za fizičku slobodu i slobodu duha, stvarajući filmsku atmosferu Polanskog i Hičkoka, „Persson“ izrasta u uzbudljivu savremenu priču o samoći, unutrašnjim lomovima i ljubavi.

Nikola Lekić rođen 1989. u Beogradu. Živeo u Kruševcu i Somboru. Studirao je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Objavljivan je u književnim časopisima i zbornicima kratkih priča. Kao samizdat objavio je romane: Žbun (2014), Trafika (2016) i Persson (2018). Roman „Persson“ u izdanju Lagune je njegov prvi zvanično objavljeni roman.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close