U fokusu

Rok za legalizaciju objekata do 1. marta

Predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture održali su sastanak sa članovima komisija za popisivanje objekata koji su zaduženi za realizaciju procesa ozakonjenja objekata na teritoriji niških opština. Rok za ozakonjavanje objekata je pomeren do 1.marta do kada bi trebalo da se završi popis ovih objekata.

U Nišu je do sada ovaj proces tekao veoma sporo, pa je formiranjem novih komisija za popisivanje objekata čiji su članovi pravnici i inženjeri građevinske struke učinjen novi napor da se proces ubrza.

U sali Skupštine Grada uz prisustvo gradonačelnka Niša, Darka Bulatovića, predstavnici komisija imali su priliku da u direktnom razgovoru sa stručnjacima iz Ministarstva, otklone nedoumice vezane za obavljanje njihovog dela posla.

Da podestimo, Zakon o ozakonjenju objekata usvojen je 20. novembra 2015.godine, a zamišljen da građanima po brzoj i jeftinoj proceduri omogući legalizuju objekata.

Cilj ovog Zakona je da se za što kraće vreme ozakoni što više bespravnih objekata, po što nižim cenama, kako bi se saznao konačan broj nekretnina u Srbiji.

Procenjuje se da je u Srbiji proteklih godina izgrađeno oko 1,5 miliona nelegalnih građevina koje bi trebalo da budu uvedene u legalne tokove. Nekretnine koje su izgrađene na “divlje”,  nisu prijavljene ili evidentirane moraju da se popišu i uknjiže u katastar nepokretnosti.

Cene taksi za ozakonjenje, kreću se od 5 do 50 hiljada dinara, u zavisnosti od površine objekta.

Svih pet niških opština uključilo se u proces, a u nastavku je raspored uslužnih centara i mesnih kancelarija u kojima će građani moći da prijavljuju objekte koji nisu legalizovani.

Grad Nis – dodatni popis za ozakonjenje objekata Raspored ceo Grad

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com