Društvo

“Rodu u pohode” – Dani kulture i tradicije u Nišu

Prvi “Dani kulture i tradicije dijaspore u Nišu – Rodu u pohode”, biće održani u Nišu od 8 -10. februara 2020. godine.

Više od 100 učesnika, članova kulturno umetničkih društava iz Republike Srpske, Crne Gore, Severne Makedonije i Niša, prikazaće niškoj publici kako u zemljama u okruženju čuvaju srpsku tradiciju i kulturu.

Cilj manifestacije je povezivanje i zajedničko delovanje na polju očuvanje srpske kulture, srpskih običaja, jezika i nacionalnog identiteta.

Foto: privatna Facebook arhiva

Reč je o prvoj manifestaciji tog tipa koja će, nadam se, imati svoju tradiciju, tim pre što je naša obaveza da čuvamo srpsku kulturu. Mi to činimo na zanimljiv, raznovrstan i svim generacijama prihvatljib način. Prvog dana ćemo predstaviti dve izuzetno značajne knjige, autora Gorana Kovačevića iz Istočnog Sarajeva koji već godinama istražuje srpsku tradiciju i kulturu, pre svega folklorno nasleđe Srba u BiH. Drugi dan je rezervisan za koncert pod nazivom „Rodu u pohode“, a poslednjeg dana prijem za naše goste organizovaće Nišavski upravni okrug i Regionalna privredna komora Niš“, kaže Miljko Petrović rukovodilac Centar tradicionalne kulture i duhovnosti “Vuk Stefanović Karadžiić” iz Niša, koji je i organizator manifestacije.

Knjiga “Folklorno nasleđe Srba iz Bradine” koja će biti predstavljena u holu Gradske kuće u subotu 8. februara od 17 časova, sadrži detaljan opis geografsko-demografskih i kulturnih obeležja Bradine, najsevernijeg mesta u Hercegovini. Prvo je pisano izdanje o folkloru i kulturi Srba iz ovih krajeva i možda poslednje, jer se u ove krajeve, posle rata, nije vratio nijedan Srbin. Prema nekim kazivanjima, Bradina nikada nije bila ni „prava Hercegovina“ niti „prava Bosna“, već nešto posebno i neponovljivo.

Knjiga sadrži detalje običaja Bradinjana, koji do sada nisu objavljivani u ovoj formi. Tu su tekstualni i notni zapisi pesama i igara nastalih u prošlosti, tako da ova knjiga može poslužiti kao priručnik folklornim društvima u pripremanju koreografija i scenskih prikaza. Bradinjani su vekovima čuvali svoje običaje, način življenja, graditeljstva, izrađivanja odeće i obuće, domaće radinosti, igru, ples, pesmu, muzičku tradiciju i to je jedna veoma specifična vrsta folklora“, objašnjava Petrović.

Foto: privatna Facebook arhiva

“Život i tradicija Srba na Vlašiću” naziv je druge knjige autora Gorana Kovačevića koja će takođe biti predstavljena, a taj deo programa upotpuniće i revija originalnih i raritetnih primeraka narodnih nošnji Srba iz različitih krajeva regiona.

Koncert „Rodu u pohode“ u sali Narodnog pozorišta biće održan u nedelju od 19 časova. Učestvuju Srpsko kulturno umetničko društvo “Boško Vujadin” Istočna Ilidža iz Sarajeva (Republika Srpska BiH), Ansambl narodnih igara i pesama “Đurđevdansko kolo” iz Podgorice koji radi pri Mitropoliji crnogorsko primorskoj (Crna Gora), Srpsko kulturno udruženje “Taban” iz Budimpešte (Mađarska), Kulturno umetničko društvo “Branko Čajka” Udruženja Srba i Makedonaca iz Tetova (Severna Makedonija) i Folklorni ansambl “Vuk Karadžić” istoimenog Centra tradicionalne kulture i duhovnosti iz Niša, kao domaćin i predstavnik Srbije.

Očuvanje srpskog jezika, kulture i tradicije u dijaspori je mnogo izraženije nego kod Srba u Srbiji.

Foto: privatna Facebook arhiva

Procenjuje se da u svetu danas postoji više od 1300 organizacija i udruženja, uključujući i različite organizacione oblike pri SPC. Svi oni su uglavnom usmereni na očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta Srba u inostranstvu. Manifestacija u Nišu je mesto gde će svi koji dođu imati priliku da pokažu na koji način čuvaju svoje korene, jezik i kulturu, što je najveći značaj i simbolika ove manifestacije“, naglašava Petrović.

Foto: privatna Facebook arhiva

Pokrovitelji „Dana kulture i tradicije dijaspore u Nišu“ su Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za odnose s dijasporom i Srbima u regionu”, Grad Niš – Kancelarija za lokalni i ekonomski razvoj i projekte i Nišavski okrug, a manifestaciju su pomogli Turistička organizacija Niš i Biznis akademija

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com