Hronika

Roditelji traže pravdu za Andreja (13): Dečak koji nam je ubio sina nosio je pun ranac noževa

Mića Simić iz Niške Banje čijeg je trinaestogodišnjeg sina 5. oktobra ove godine u porodičnoj kući nožem usmrtio njegov školski drug M.M. kazao je da mnogo puta upozoravao njegovu majku kada je saznao da taj dečak sa sobom nosi pun ranac noževa.

„Molio sam je da kao roditelji nešto preduzmu jer sam naslućivao da neko može da strada od njegove ruke. Nažalost, oni su uvek imali opravdanje za svoga sina a to je mog Andreja koštalo života“, rekao je Simić.

On je istakao, da s obzirom da trinaestogodišnjak koji mu je svirepo ubio sina po zakonu nije krivično odgovoran, očekuje da kazna za tragediju koja ih je snašla stigne one koji su bili dužni da ga vaspitavaju.

„Nemoguće je da nisu znali šta im sin radi jer sam im lično to u više navrata rekao. Febuara ove godine moj sin je poveo to dett da trenira košarku u hali „Čair“. Video sam da se on tamo vrlo kratko zadržao pa sam upitao sina zbog čega je napustio trening. Andrej mi je objasnio da je on kod sebe imao nož te da se bojao da će ga obezbeđenje pretresti i pronaći oružje. Odmah sam otišao kod njegove majke i pitao je da li zna da joj sin nosi nož, a ona mi je odgovorila da mu je potreban da bi se branio ako ga neko napadne. Bio sam frapiran takvom izjavom“, priča ožalošćeni otac.

Kaže da je motiv brutalnog ubistva njegovog deteta i dalje misterija jer M.M. nije objasnio zašto je izbo školskog druga.

„Oni su se družili još od vrtića, lepo su se slagali, ali je taj dečko vremenom počeo da se menja. Naročito krajem petog razreda je počeo da se ponaša veoma čudno. Andreju je to smetalo, pokušavao je da dopre do njega, da ga socijalizuje jer sa njim niko nije hteo da se druži. Jednom prilikom ga je Andrej odgurnuo pa su obojica bili kod školskog psihologa. Psiholog nam je kasnije pričao da kada je upitao našeg sina zašto je to uradio, Andrej je kazao M.M. : „Hoću da se vratiš, da budeš onaj stari!“, rekao je Simić.

On je kazao da mu je neverovatn da je i stručni tim škole napravio toliki propust, da nisu primetili šta se dešava i preduzeli nešto da se to spreči.

„Ovo što se desilo moglo je da bude i u školi, njemu je ta žuta minuta mogla da dođe malo kasnije a onda ko zna šta bi bilo. On je tog dana kada je ubio moga sina zvao još dvojicu dečaka koji na njihovu sreću, a na nesreću moga sina nisu došli. Možda bi da su došli moj sin bio živ a možda bi tragedija bila još veća“, nastavlja Simić.

Opisujući ponašanje roditelja M.M. , Simić kaže da za njih ne može da nađe nikakvo opravdanje.

„Otac tog dečaka je došao kod nas posle sahrane, rekao je da je jedva skupio snagu. Pitao sam ga: „Gde ti je žena, koliko puta sam je zvao i molio da uradite nešto? Šta sam sve pričao!“ On je tada kazao: „Jao, ona nije živa ni mrtva, ali evo dovešću je“.

Rekao sam mu:

„Bolje da je sada ne dovodiš“. Pitao sam ga da li zna da mu sin nosi pun ranac oružja, a on mi je rekao da mu to služi za igru. Tada mi je pao mrak na oči i zatvotio sam vrata“, ispričao je otac ubijenog dečaka.

Andrejeva majka Sanja ukazuje da je i škola napravila propuste koje sada želi da zataška.

„Čuli smo da je razredna zbog njega deci pretresala rance. Ona nam je i kazala da mu je potrebna pomoć koja prevazilazi njihove kapacitete a sada to ne želi da prizna“, rekla je Sanja.

Dodala je da nikako ne može da prihvati da njenog sina više nema.

„Gledam njegovu praznu sobu, to je najstrašnije što je moglo da nam se desi“, grcajući u suzama kazala je Sanja.

Njihov advokat Saša Knežević objašnjava da su se stekli si uslovi za procesuiranje roditelja dečaka koji je ubio Andreja.

„Roditelji su sve znali, Andrejev otac ih je stalno upozoravao, skretao im je pažnju da dete nosi noževe, ali bez rezultata. Taj dečak je jednom detetu već stavljao nož pod grlo,va drugom na stomak, potražićemo ih kako bi u sudskom postupku to posvedočili. Ako protiv deteta ne može da se vodi postupak jer je krivično neodgovorno, treba da budu kažnjeni oni koji su bili dužni da se o njemu staraju. Da to nisu valjano radili dokazuju fotografije sa Fejsbuka koje ću priložiti na sudu. Majka tog dečaka se slikala sa pištoljem u ruci, a svog sina je fotografisala sa uperenim nožem ka igrački u obliku životinje“, izjavio je Knežević.

Dodao je da smatra da je propušteno da se uradi forenzička analiza računara i telefona tog maloletnika iz čega bi se saznao motiv ubistva, ali i stekao uvid u njegov odnos sa roditeljima.

Nakon što je Više javno tužilaštvo ustanovilo da ne može da postupa jer je dečak maloletan, dalje postupanje je preuzelo Osnovno javno tužilaštvo radi utvrđivanja da li ima elemenata krivičnog dela zanemarivanja maloletnika.

U Niškoj Banji ubijen maloletnik

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Podrska roditeljima, za sve ono sto cine i zarad svog pokojnog sina i za svu decu ! Sramota je ovog drustva i propalog grada, da se o slucaju vise niko ne interesuje, da svi peru ruke i prave se neduzni ! Pitao bih sve odgovorne, a i funkcionere, da li bi se ovako oportuno ponasali, da je u pitanju njihovo dete?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com