Obrazovanje

Roditelji odlučuju o modelu nastave koji će se primenjivati u školama

Završeno je izjašnjavanje roditelja da li žele da njihovo dete ide u školu ili prati nastavu onlajn. Pravo na to imaće učenici viših razreda i srednjih škola, dok su učenici nižih razreda u obavezi da idu u školu, sem kada postoji opravdan razlog da se nastava odvija onlajn, kaže Dragan Gejo, načelnik Školske uprave u Nišu. Prema nezvaničnim odacima blizu 90 posto roditelja se izjasnilo da njihovo dete ide u školu. Tek tu i tamo poneki roditelj je za to da nastava bude onlajn.

Za početak nove školske godine pripremljeno je nekoliko modela kako će se odvijati nastava u školama.

“Roditelji su se do danas izjašnjavali, a škole Školskoj upravi podatke o tome treba da dostave do 27. avgusta”, kaže Gejo.

Što se tiče učenika nižih razreda u obavezi su da dolaze u školu. Međutim, ukoliko je neko u porodici zaražen virusom ili samo dete, biće mu omogućeno da prati nastavu preko platformi. Roditelji su u obavezi da dostave garanciju da je dete zdravo i da ne šalju bolesnu decu sa simptomima respiratornih infekcija u školu, naglašava Gejo. Časovi će trajati pola sata, a učenici će biti u školi oko 3 sata.

Dragan Gejo, načelnik Školske uprave

“Kada su u pitanju deca mlađeg uzrasta od prvog do četvrtog razreda, odeljenja će se deliti na dve grupe. Ako u odeljenju ima 30 učenika biće podeljeni u dve grupe sa po 15 đaka, ako ih je 28 biće ih u grupi po 14. U seoskim školama koje imaju manji broj učenika neće biti potrebe da se učenici dele”, kaže Gejo.

Kada prva grupa završi sa nastavom učionica se čisti, detinfikuje, provetrava, kako bi došla druga grupa učenika.

Učenici starijih razreda, kao i nižih, biće podeljeni u grupe do 15 učenika. Jedna grupa pratiće nastavu u školi, dok će druga to činiti od kuće. Da li će biti u isto vreme ili ne, o tome će se tek odlučivati.

“Polovina učenika će biti u školi, dok će druga polovina biti kod kuće i pratiti nastavu preko određenih platformi. Oni imaju mogućnost da se na nedelju ili dve nedelje menjaju sa vršnjacima iz razreda koji su do tada nastavu pratili u školama”, kaže Gejo.

Časovi fizičkog i muzičkog će se održavati samo na drugačiji način i u manjim grupama. Neće biti hora, orkestra i kolektivnih sportova, dodaje Gejo.

Što se tiče prakse u srednjim stručnim školama, sve zavisi od škole do škole. Ona će se odvijati, ali će se voditi računa o merama i broju učenika u firmama gde obavljaju praksu.

Problem se može javiti, objašnjava Gejo oko prevoza u manjim sredinama zbog dužine trajanja nastave i toga da deca moraju da čekaju duže do prevoza. Vodiće se računa da polasci autobusa budu usklađeni sa potrebama dece.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com