Društvo

Roditelji odlučuju gde će se proslaviti mala matura!

Učenici osmog razreda će malu maturu ove godine proslaviti u restoranima ukoliko tako odluče Saveti roditelja učenika osmog razreda koji će ovih dana po ovom pitanju održati sastanke u niškim školama. Oni su ti koji će doneti odluku o tome mada je pre šest do sedam godina iz Ministarstva prosvete školama stigla preporuka da se mala matura proslavlja u školama u salama za fizičko vaspitanje.

I pored velikog truda i rada mnogih direktora da atmosferu u ovim prostorijama učine prikladnom za ovakvo slavlje učenici su kiselog lica prihvatali to,  a roditelji su sami organizovali proslave i u restoranima. Sada im je data prilika da odluče gde će njihova deca proslaviti generacijski rastanak u osnovnoj školi, a prema rečima nekih direktora to će, ipak, biti restorani.

Milica Petković, direktorka OŠ “Ivo Andrić” u Nišu kaže da je Savet roditelja učenika osmog razreda taj koji je odlučio gde će se slaviti mala matura.

“Preporuka koju su škole dobile od Ministarstva prosvete pre nekoliko godina nije obavezujuća, a čini se i da je doneta na osnovu iskustva koje imaju roditelji u prestonici gde je sve mnogo skuplje nego kod nas u Nišu”, kaže Milica Petković. “U Beogradu se cena proslave u restoranu kreće i do 100 evra, a kod nas je to do 2000 dinara po učeniku i to je neuporedivo manje”.

Tako su sada roditelji postali ti koji odlučuju gde će njihova deca slaviti završetak osnovne škole. Škole i direktori škola više ne odlučuju o tome, a roditelji su ti koji biraju restorane, sklapaju ugovore sa njima, pa na kraju krajeva sve to i plaćaju.

“I pored toga što sada o svemu odlučuju roditelji, nastavnici su u stalnom kontaktu sa njima i dogovaraju se o svemu jer nam je bezbednost dece na prvom mestu. Ono što svako od roditelja mora da uradi to je da dovede dete na proslavu, ali i da dođe po njega kada se proslava završi”, kaže Perković.

Direktorka Osnovne škole “Bubanjski heroji” Verica Radenković kaže da će ovih dana organizovati sastanak Saveta roditelja učenika osmog razreda, a tema sastanka biće organizovanje proslave male mature.

“U našoj školi roditelji aktivno učestvuju u odlučivanju gde će se i kako proslaviti mala matura”, kaže direktorka Verica Radenković. “Profesori su tu da daju samo sugestije, ali je odluka njihova. Sudeći po ranijim godinama i sada će osmaci malu maturu proslaviti u restoranu, ali naša je praksa da to bude restoran koji je najbliži školi i mestu stanovanja naših đaka”.

Verica Radenković dodaje da, i pored toga što je organizacija proslave male mature prepuštena roditeljima, škola i dalje ima važnu ulogu u celoj priči.

“Naš zadatak je da u potpunosti osiguramo sigurnost dece tokom proslave. Da ništa ne bi bilo prepušteno slučaju roditelji osmaka pre proslave potpisuju saglasnost da će te večeri u određeno vreme biti ispred restorana i svoje dete odvesti kući. Osim toga, razredne starešine nisu samo gosti učenika. Oni imaju zadatak da vode računa o njihovoj bezbednosti”.

Radenković dodaje da, mada su organizaciju proslave prepustili roditeljima, ne mogu da zanemare ovu važnu stranu proslave, a to je da deca budu sigurna tokom cele večeri.

“Članovi Saveta roditelja takođe prisustvuju proslavi, ali ne možemo da se opustimo i sve prepustimo njima. Oni, ipak, ne poznaju svu decu kao njihove razredne starešine pa su nastavnici ti koji će tokom večeri da brinu o deci”, dodaje Verica Radenković.

Inače, cena proslave male mature u restoranima kreće se od 1.900 do 2.500 dinara i zavisi od menia i toga da li je u cenu uračunata i muzika ili ne. Alkoholna pića su zabranjena jer su u pitanju maloletna deca.

“Ma koliko se škole trudile da atmosferu u školi prilagode slavlju, naše sale za fizičko vaspitanje, ipak, nisu prilagođene ovakvim proslavama”, kažu direktori. “To je mesto gde su oni osam godina radili vežbe i ne mogu da ga prihvate kao mesto za proslave, posebno što te večeri svi izgledaju svečano”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com