Društvo

Roditelji ne prihvataju Odluku da se istureno odeljenje OŠ “Čegar” pripoji školi “Jovan Jovanović Zmaj” u Malči

Roditelji dece koja idu u istureno odeljenje OŠ “Čegar” u Gornjoj Vrežini protestovali su u školskom dvorištu zbog gradske odluke da se istureno odeljenje te škole odvoji od škole “Čegar” i pripoji matičnoj školi “Jovan Jovanović Zmaj” u selu Malča. Više od 50 roditelja podsećaju da su protiv te odluke još 1919. godine potpisali peticiju, na kojoj se potpisalo više od 400 stanovnika ovog kraja. Oni podsećaju da ovo istureno odeljenje već 40 godina pripada OŠ “Čegar” i žele da tako i ostane.

 

“O svom nezadovoljstvu i nesaglasnošću sa ovim upoznali smo sve nadležne službe. Nakon toga, roditeljima je dato obećanje da se ništa neće menjati i da škola ostaje pri matičnoj školi Čegar Niš”, istkli su roditelji na skupu.

Oni naglašavaju da je povodom toga održan i Savet roditelja koji je jednoglasno odlučio da se ne slaže i ne prihvata ovo odvajanje. U isto vreme je održana sednica nastavničkog veća škole “Čegar” i nastavničko veće je donelo istu odluku po ovom pitanju.

Foto: privatna arhiva

Roditelji su na skupu oštro osudili Odluku Skupštine grada Niša koja je doneta bez znanja roditelja dece koja pohadjaju ovu školu. Oni se sa njom nikada nisu i neće složiti.

“I pored stručnog mišljenja Ministarstva prosvete da se matična škola J.J.Zmaj zbog nedostatka broja učenika pripoji matičnoj školi Miroslav Antić u Nišu (od koje se odvojila pre desetak godina), Skupština grada Niša je to stručno mišljenje zanemarila i donela suprotnu odluku. Ovo je suprotno cilju smanjenja troškova administracije i nastavničkog kadra. Matična škola u Malči, je 2019. godine zajedno sa isturenim odeljenjima ove škole u selu Jasenovik, Vrelo, Oreovac imala 98, dok je školu u Gornjoj Vrežini tada pohadjalo 96 deteta”, objašnjavaju roditelji.

Kažu i da je škola u Malči u jako lošem stanju. 2019.godine se obraćala raznim fondacijama sa molbama za sredstva za opremanje učionica. Imaju problem sa vodom. Škola u Gornjoj Vrežini postoji od kad postoji i selo, ima dobre uslove za školovanje dece, nije na teretu matičnoj školi Čegar i odlično saradjuje sa njom, čulo se na skupu.

“Ukoliko se naša škola odvoji od škole Čegar, postoji velika mogućnost, koja je i u Odluci navedena, da se našim đacima popunjava broj đaka u matičnoj školi “Jovan Jovanović Zmaj” u Malči, ukoliko se broj dece u njoj smanji. To je izvesno da se desi jer se mladi iz sela Malča masovno iseljavaju iz sela i tendencija smanjenja broja dece se nastavlja iz godine u godinu”, kažu roditelji.

Foto: privatna arhiva

Ova odluka uticaće na to da se i iz Gornje Vrežine mladi isele jer su roditelji odlučni u svom stavu da nijedno dete neće da pohađa školu J.J.Zmaj. U krajnjoj liniji upisaće decu u neku od škola na teritoriji grada Niša. Na ovaj način ugasiće se škola u Gornjoj Vrežini, ali i škola u Malči. Dugoročno, ova odluka uticaće i na iseljavanje mladih iz sela Gornja Vrežina i gašenje sela.

“To svakako niko ne želi i to nije naša budućnost. Mi roditelji ostajemo dosledni u našem stavu da ne prihvatamo donetu odluku”, rekli su roditelji đaka OŠ “Čegar”.

Oni će uputiti Zahtev svim nadležnim organima i tražiže da donetu odluku ponište. Poručuju da od toga neće odustati.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com