Društvo

Robotići i dronovi niškim školama

35 niških osnovnih škola dobilo je robotiće i dronove, nastavna sredstva koja će osnovcima pomoći u svakodnevnom učenju, upoznavanju novih tehnologija, programiranju i rešavanju konkretnih zadataka iz tih oblasti.

Kao i prethodnih godina, Rotari zajednica Srbije i Crne Gore, između ostalih aktivnosti, i ove godine nastavlja akcije 500mBot robotica i 200 edukativnih dronova za osnovne škole u Srbiji namenjenih učenicima petog i šestog razreda Osnovnih skola za prakticno učenje programskih jezika skreč i pajton, po programu Ministarstva prosvete Republike Srbije koji se odvija na nivou Republike.

Cilj akcije je podizanje digitalne pismenosti učenika i nastavnika i motivisanje da uče programiranje na atraktivan, praktican i logičan način uz korišćenje nove moderne IT tehnologije kao priprema za dalje obrazovanje razvoj u cilju formiranja kadrova i lakšeg zaposljavanja u industriji novih tehnologija.

Pored Niša, na spisku primaoca donacija su 154 osnovne škole iz Vlasotinca, Prokuplja, Merošine, Pirota, Babušnice, Dimitrovgrada, Bele Palanke, Vranja, Leskovca, Bujanovca, Vladičinog Hana, Surdulice, Lebana, Bosilegrada, Aleksinca, Preseva, Medveđe, Gadžinog Hana, Soko Banje, Bojnika, Doljevca, Crne Trave i Podujeva.

„Zaista pratimo svake godine koje dobio donacije, pošaljemo upit školama, do sada je stiglo 400 upita. Gledamo da škole koje nisu dobile dronove, da dobiju. Za par godina mislim da će sve škole imati bar po jednog robota i drona. Znamo da to nije dovoljno za učenje, ali je poenta da škola ima makar jedan“, izjavio je Vladimir Matić, nosilac projekta.

Bojan Krstić, direktor OŠ „Njegoš“ istakao je da pored teorije i udžbenika, neophodno je primeniti i praksu, jer na praktičnom primeru, neretko, učenici nauče više nego u teoriji.

Rotari klub u saradnji sa Gradom ovoj Osnovnoj školi već je donirao dronove slabijeg intenziteta na kojima su savladali osnove, dok se sada očekuje da idu korak napred.

„Deca će moći da se upoznaju sa digitalnom pismenošću.Ova donacija je jako značajna, ne za same škole i za Grad, već za decu koja će se susresti sa robotikom“, kaže zamenica gradonačelnice Dušica Davidović.

Ivanka Milutinović, član Rotari kluba Medijana navela je da će praktična primena dronova biti od velike koristi učenicima, posebno za učenje programskih jezika.

Akciju na jugu Srbije sprovode klubovi iz Niša, Pirota, Leskovca, Vranja i Soko Banje.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com