Društvo

Robinzon na Dunavu

Odred izviđača „Vožd Karađorđe“ i ove godine organizuje svoj tradicionalni letnji izviđački kamp na Đerdapskom jezeru u Brzoj Palanci. Kamp traje do 17. avgusta. Pred članovima izviđačkog odreda ”Vožd Karađorđe” i njihovim gostima iz odreda izviđača ”Mika Antić”, iz Novog Sada, je nezaboravna letnja avantura – osmodnevni izviđački tabor, koji će biti lociran na samoj peščanoj obali reke, odnosno jezera koje Dunav pravi između brana ”Đerdap 1” i ”Đerdap 2”.

“Simbolički okvir ovogodišnjeg tabora je avantura Robinzona Krusoa pa je, u skladu s tim, izabran i naziv celokupne aktivnosti – ”Robinzonova obala”. Kroz niz zabavnih, izazovnih i avanturističkih dnevnih i noćnih aktivnosti u prirodi, cilj planiranog programa je da deca nauče da se snalaze u neočekivanim situacijama i otežanim okolnostima, bez pomoći pojedinaca ili grupa. Pravi zadatak ovog kampa je zapravo da kod mladih razvije ne samo telesnu već prvenstveno mentalnu, intelektualnu snalažljivost i spretnost, upornost, da osnaži njihove liderske sposobnosti i osobine a priroda je idealno okruženje za to”, kažu u Odredu “Vožd Karađorđe”.

Izviđački ”Robinzoni” će tako, tokom svoje osmodnevne avanture, naučiti da improvizovanim sredstvima destiluju vodu za piće iz biljaka, naprave solarni šporet, upale vatru bez šibice, naprave sunčani sat i improvizovani kompas, sagrade splav od priručnih materijala. Čeka ih mali izviđački kurs prve pomoći i samopomoći u prirodi. Svoje veštine rukovanja alatom oprobaće i u izradi praćke, luka i strele, svirale od vrbe, pribora za jelo i niz drugih sitnih upotrebnih predmeta ručne izrade.

Foto: Izviđački odred “Vožd Karađorđe”

“Na taboru će svakodnevno biti organizovane i razna izviđačka nadmetanja, radionice, zabavni programi, dnevni i večernji. Vodovi će ukrstiti snage u prenosu poruka morzeovom abecedom i zastavicama, orjentaciji u prirodi, proceni dimenzija u prirodi”, dodaju u Odredu.

Takođe, razne stare igre kao i igre sa loptom i tradicionalne izviđačke igre, dodaće malo takmičarskog žara u trenucima razonode i opuštanja. Na sve to, kao šlag na tortu, dolaze vožnja kajaka, rafting veslanje, igre bez granica na vodi, ”Dunavska regata”, obuka neplivača, pecanje i još puno ”vodenih zanimacija”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com