Virus KoronaZdravlje

Rizik od zaražavanja koronavirusom u Srbiji među najnižim u Evropi

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je, prema podacima Evropskog centra za kontrolu bolesti, rizik od zaražavanja koronavirusom u Srbiji među najnižim u Evropi.

Kisić Tepavčević je na konferenciji za novinare Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva Republike Srbije od zarazne bolesti COVID-19 istakla da se to nije desilo slučajno, već da smo to postigli zajedno sprovođenjem preventivnih mera.

“Uspeli smo da epidemiološku situaciju držimo stabilnom i nadam se da će biti tako u narednom periodu, kada ulazimo u period respiratornih infekcija”, navela je ona.

Prema njenim rečima, od 75 novozaraženih, njih 36 registrovano u Beogradu, pri čemu se broj pregleda u kovid ambulantama ne menja a manji je i broj hospitalizacija u odnosu na prethodnu nedelju.

Ona je ocenila da su to podaci koji ohrabruju, ali je i upozorila na to da se, imajući u vidu kakva je epidemiološka situacija u zemljama oko nas, ovakva situacija u Srbiji može promeniti.

Zamenica direktora „Batuta“ je, govoreći o epidemiološkoj situaciji u školama, koje su počele da sprovode nastavu pre skoro mesec dana, precizirala da je osnovnim školama zaraženo 39 učenika, a u srednjim 16.

“Sem u jednom slučaju, radi se o sporadičnom oboljevanju van školske sredine. Reagovalo se odmah, ta deca nisu išla u škole i nije došlo do prenošenja u tim obrazovnim ustanovama”, istakla je ona.

Kisić Tepavčević je ukazala na to da svi zaraženi učenici imaju blagu kliničku sliku ili nemaju simptome, i naglasila da je stabilna epidemiološka situacija u školama direktni pokazatelj dobre organizacije nastave.

Sve čestitke nastavnom osoblju i decu koji se ponašaju odgovorno i savesno. Nadamo se da će ovako da se nastavi i da će deca moći da pohađaju nastavu u školi i da budu bezbedna, rekla je ona.

Zamenica direktora „Batuta“ je navela podatak da se za poslednjih sedam dana, odnosno od prošlog petka u 18 časova, u elektronski u sistem nadzora prijavilo ukupno 32.000 građana, od čega je 45 nakon testa samoprocene upućeno u kovid ambulatnu.

Prema njenim rečima, nakon ulaska u zemlju, svi građani su u obavezi da se u naredna 24 časa prijave na portal Ezdravlja, gde imaju mogućnost ispunjavanja testa samoprocene, u odnosu na simptome.

Takođe, u obavezi su da 10 dana nakon povratka ponove istu proceduru, odnosno da se odjave sa sistema, objasnila je Kisić Tepavčević.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da je epidemiološka situacija u Vojvodini, kao i u Srbiji, stabilna ali nesigurna.

Dnevno imamo jednocifren broj novozaraženih po gradovima i manje od 50 hospitalizovanih u Kliničkom centru Vojvodine i svih devet opštih bolnica, naveo je Gojković i precizirao da je trenutno 14 pacijenata na infektivnoj klinici, pri čemu su tri na respiratoru.

Izvor: sajt Vlade Srbije

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com