# IstaknuteDruštvo

Rikanović (UN): Žene u Srbiji duplo više nego muškarci obavljaju neplaćen rad

Direktorka Agencije UN za rodnu ravnopravnost žena u Srbiji Milana Rikanović je danas rekla da podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da žene u Srbiji četiri sata dnevno obavljaju razne vrste neplaćenog rada, a muškarci upola manje.

Ona je za televiziji N1 objasnila da su to kućni poslovi, briga o domaćinstvu i porodici, rad na porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima.

„Nemamo dovoljno vrtića, dnevnih boravaka za starije i kada nemamo te usluge preuzimaju ih žene“, kazala je Rikanović.

Dodala je da je najvažnije da „muskarci podjednako treba da učestvuju u tim poslovima“.

„Moramo da menjamo rodne uloge i stereotipe. Država mora da obezbedi usluge socijalne zaštite i nege da bi žene i muškarci provodili više vremena na svom poslu, odmoru i u društvu“, kazala je Rikanović.

Kazala je da će 29. oktobra, na Međunarodni dan nege i podrške, s ministarkom bez portfelja Tatjanom Macurom, zaduženom za rodnu ravnopravnost, s nevladinim organizacijama  u Beogradu simbolično pozvati žene da tog dana prestanu da rade „da bi srušile stereotipe i norme“ i bi ukazale na vrednovanje neplaćenog rada.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com