Društvo

Riđogrli morski gnjurac, retka ptica pronađena u Nišu

Juče smo zahvaljujući radnicima firme Agrohim i naše prijateljice Ane Mitrović spasili strogo zaštićenu vrstu – Riđogrli morski gnjurac (Gavia stellata), kaže Dušan Stojanović iz Udruženja ZOO Planet Niš. Članovi udruženja su se istog trenutka pobrinuli za pronađeni primerak ove retke ptice na našem području.

“Ona je veoma retka zimovalica i prolaznica Srbije. Sreće se redovno u malom broju – pojedinačne jedinke ili manje grupe na Dunavu i velikim akumulacijama južno od Save i Dunava. Nema podataka o nalazima na području Niša. Vrsta se nalazi na Crvenoj listi Crvene knjige ptica Srbije kao ugrožena”, objašnajva Stojanović.

Foto: ZOO Planet Niš

Ptica je u dvorište firme pala u ranim jutarnjim časovima, a pronašao je čuvar i spasio.

Foto: ZOO Planet Niš

“Predpostavlja se da je ptica pomislila da je ispod nje jezero i udarila o tlo. Srećom nije povređena i uz podršku i stručnu konsultaciju Zavoda za zaštitu prirode i kontrolu Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine, ptica će biti vraćena u prirodu”, dodaje Dušan Stojanović.

On dodaje da su u Srbiji za sada prsetnovana samo tri primerka Riđogrlog morskog  gnjurca, pa bi ovaj sada bio četvrti.

“Prstenovanje ćemo u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode obaviti u četvrtak, a onda ćemo pticu pustiti u njeno stanište. Kako one ne mogu da polete sa zemlje moraćemo da je odnesemo do Bovanskog jezera i tamo spustimo u vodu”, objašnjava Dušan.

On dodaje da su neke Nišlije prijavile Udruženju da su još jednu ovakvu pticu videli u popodnevnim satima juče u Nišavi kod Gusara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com