Virus KoronaZdravlje

Rezultati ispitivanja sluha kod COVID 19 pacijenata niških lekara u jednom od najuglednijih ORL časopisa u Evropi

Lekari ORL klinike u Nišu, prvi u svetu, sproveli su veliko istraživanje o uticaju korone na sluh.  Za ovaj rad stiglo je i priznanje, pa su rezultati višemesečnog ispitivanja sluha kod COVID19 pacijenata pozitivno ocenjeni i štampani u jednom od najuglednijih ORL časopisa “Oto Rhino Laryngology” u Evropi.

 

Prof. dr Dušan Milisavljević, direktor ORL klinike UKC Niš

“Pre par dana smo dobili lepu vest od glavnog uredništva jednog od najuglednijih ORL časopisa da su rezultati istraživanja kod pacijenata koji su bolovali od koronavirusa pozitivno recenzirani i prihvaćeni za štampu i naš rad je odštampan u evropskom časopisu. To je veliki uspeh ORL klinike i naših lekara koji su među prvima u svetu prepoznali potrebu da provere da li covid 19 može da ošteti sluh”, istakao je direktor ove klinike UKC Niš prof. dr Dušan Milisavljević.

Istraživanje je sprovedeno prošle godine, kada su stručnjaci niške klinike nekoliko meseci namenski ulazili u Covid bolnice u kojima su proveravali sluh pacijentima i u razgovoru sa njima uzimali podatke, koji su bili neophodni za ovako obimno istraživanje. Nakon par meseci provere sluha podaci su statistički obrađeni, a početkom ove godine i poslati na recenziju jednom od najrenomiranijih evropskih ORL časopisa. Od kraja januara do početka juna, rad niških stručnjaka proveravali su evropski profesori otorinoralingologije, virusologije, imunologije, koji su sve rezultate rada prihvatili.

“Radi se o jednom od najozbiljnijih časopisa u nauci kada je otorinoralingologija u pitanju. Ovo je potvrda važnosti naše studije, a ono što je sada jako važno je da su sada naši rezultati dostupni kompletnoj svetskoj javnosti i svim lekarima koji se bave covidom 19. Samim ukucavanjem covid 19 i gubitak sluha izaći će sve stavke koje su u svetu objavljene na ovu temu, a među njima će biti i rad niške ORL klinike. Ovo je veliki uspeh naše klinike, našeg Kliničkog centra, a slobodno mogu da kažem i srpskog zdravstva i jedan mali doprinos boljem upoznavanju virusa na svetskom nivou, kako bi ga mogli što pre savladati i pobediti”, istakao je dr Milisavljević.

Istraživački rad je sačinjen od ozbiljne analize oštećenja sluha kod pacijenta koji boluju od koronavirusa i pokazao je da koronavirus može da utiče na oštećenje sluha na visokim frekvencijama.

“Dobro je što je u procesu lečenja korone pacijeti primaju kortiko preparate koji su ujedno prva linija terapije ORL lekara kod akutnog oštećenja sluha, tako da ja lično mislim da pacijenti koji boluju od kovida ukoliko ne primaju tu terapiju imaju mnogo češće i mnogo veće oštećenje sluha nego što ga sada imaju”

Milisavljević je poručio pacijentima koji su preležali koronavirus, a slabije čuju, ili osećaju bilo koji drugi problem sa sluhom, da se jave bilo kojoj ORL ambulanti.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com