Kultura

RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA: “Najbolje od…Najveći hitovi i promašaji” Aleksandra Mladenovića Leke

U Oficifrskom domu u Nišu, a u organizaciji Galerije savremene likovne umetnosti, u četvrtak 23. septembra u 19 časova, biće otvorena retrospektivna izložba “Najbolje od…Najveći hitovi i promašaji” Aleksandra Mladenovića Leke. Izložba na kojoj će biti predstavljena 31 godina umetničke grafike trajaće do 18. oktobra.

Celokupni stvaralački put Aleksandra Mladenovića Leke poseduje visok stepen individualnosti, kreativne sofisticiranosti kao i osetljiv duh za nova kretanja u savremenoj grafici. Sam proces grafičkog istraživanja A. M. Leke odigrava se u kontinuitetu poprimajuaći uvek nove, bogatije sadržaje. Njagov dinamičan stvaralački opus stvoren u protekle tri decenije možemo uslovno podeliti u nekoliko faza u odnosu na temu, kao i na sredstva koja se vremenom menjaju, produbljuju ostvarujući harmoničnu ravnotežu između tradicionalne grafike i inovativnih metoda.

U jedinstvenoj vizuelizaciji određenih događaja Mladenović često koristi fotografiju kao predložak uvodeći nove, inovativne tehnologije na sopstveni, kreativan način dopuštajući da njegov stvaralački nerv dođe do punog izražaja.


Granice između medija svesno pomera spajajući tradicionalnu grafiku sa novim metodama često zalazeći u digitalni svet, ali samo u onoj meri koliko smatra da mu je potrebno da bi postigao što ubedljiviji izraz.
Muzika kao inspirativni pokretač je sve prisutnija kroz celokupan opus Aleksandra Mladenovića Leke zauzimajući značajnu ulogu tako da se uvek na nov način vraća muzičkim temama. Poseban izazov za Mladenovića predstavlja fenomen kulture panka oštrih, poruka i jasnog dejstva koju doživljava kao jednu vrstu mogućnosti da istraži sopstveni vizuelni iskaz kroz specifičan koloristički ritam koji prati jednostavnu melodiju pank muzike. Sa neverovatniom lakoćom na nadahnut i vešt način koristi raznovrsne grafičke disipline kako bi razvio interakciju između reči i slike, pesme i sopstvene vizije.

Poseban segment u njegovom radu inspirisan je postavkom portreta vladara dinastije Obrenović Istorijskog muzeja Srbije u Кonaku knaza Miloša u Topčideru. Кao deo osavremenjivanja stalne istorijske postavke, a povodom četiri decenije panka kao muzičkog i subkulturnog pravca, Mladenović kreira nesvakidašnje, autentične pank portrete dinastije Obrenović.

Formirajući specifičan, autentičan izraz Aleksandar Mladenović Leka tokom celokupnog umetničkog delovanja uspostavlja nevidljivu intelektualnu i emocionalnu komunikaciju sa posmatračem na nenametljiv način, snažnim likovnim jezikom zauzimajući posebno mesto na sceni aktuelnih umetničkih dešavanja u našoj zemlji.

Biografija

Rođen 1967. u Beogradu. Diplomirao 1991. u klasi prof. Emira Dragulja na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu (FLU). Magistrirao 1994. u klasi istog profesora. Odbranio doktorski umetnički projekat Rani pank i Hibridna grafika, 2014, mentor prof. Žarko Smiljanić, FLU. Od 1990-1999. u statusu slobodnog umetnika. Zaposlen na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu od 1999. Od 2016. u zvanju redovnog profesora. Prvi prodekan FLU za međunarodnu saradnju FLU (2007-2010). Rukovodilac Centra za grafiku i vizuelna istraživanja FLU (2015-2016). Član ULUS-a od 1992. Živi i radi u Beogradu.

Samostalno je izlagao 45 puta Beogradu,Nišu,Subotici, Кragujevcu, Gornjem Milanovcu, Кraljevu, Šapcu, Čačku, Кanadi, Velikoj Britaniji, Tajvanu, SAD, Danskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Finskoj …Učestvovao je na oko 400 grupnih izložbi u Srbiji i inostranstvu (SAD, Кanada, Meksiko, Velika Britanija, Francuska, Belgija, Švajcarska, Holandija, Nemačka, Danska, Finska, Češka, Bugarska, Grčka, Rusija, Кina, Japan, Južna Кoreja, Tajvan i Egipat).

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za svoj rad od kojih su značajnije :Prva nagrada u kategoriji Grafika, Bijenale minijaturne umetnosti, Gornji Milanovac; Otkupna nagrada, Međunarodno Trijenale grafike, Grenčen, Švajcarska; Otkupna nagrada Ministarstva kulture, Beograd; Srebrna igla, Međunarodno bijenale grafike „Suva igla“, Užice; Mali pečat, Grafički kolektiv, Beograd; Predstavnik Srbije na izložbi U počast Balkanu, Šavinigan, Кanada; Otkupna nagrada, Međunarodno Bijenale grafike Caiha Orense, Španija; Povelja časti za doprinos svetskoj grafici, Svetsko Trijenale grafike, Šamalijer, Francuska; I nagrada za grafiku, Jugoslovensko studentsko Bijenale grafike, DКSG, Beograd; Otkupna nagrada Ministarstva za kulturu Republike Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com