Zdravlje

Respiratorni virus među bebama, privremeno obustavljen prijem u intenzivnu negu

Odeljenje intenzivne nege za novorodjenčand Klinike za dečije interne bolesti privremeno je zaustavilo prijem zbog pojave respiratornog sincicijalnog virusa (RSV) medju bebama koje se leče na tom odeljenju, saopštili su iz Univerzitetskog Kliničkog centra Niš.

Prema rečima doktorke Vojinović od respiratornog sincicijalnog virusa obolelo je petoro novorođančadi i sva se sada nalaze u dobrom stanju.

„Zbog komplikacija izazvanih respiratornim sincicicijalnim virusom, dve bebe, jedna od tri nedelje i jedna od dva i po meseca, primljene su u stanju životne ugroženosti. Nakon toga virus je potvrdjen još kod tri bebe koje su se već nalazile u intenzivnoj nezi, rekla je Vojinović.

Da bi se sprečilo dalje širenje virusa, dodala je Vojinović, privremeno je zaustavili prijem i sve bebe kojima je potrebno lečenje u intenzivnoj nezi upućuju se u Beograd.

Ona je kazala da bebe koje su primljene kao „nulti“ pacijenti dobro i da će uskoro biti otpuštene na kućno lečenje, a u dobrom stanju su i bebe koje su se naknadno razbolele. Vojinović je rekla da očekuje da se do ponedeljka normalizuje rad odeljenje intenzivne nege za novorodjenčad.

“Reč je o virusu koji se uobičjano javlja u ovo doba godine. Ove jeseni je nešto intenzivnije zaražavanje i imamo veći broj obolele dece. Virus kod većine dece daju blagu kliničku sliku, medjutim ugrožena populacija su novorodjenčad i odojčad”, izjavila je Vojinović.

Prema njenim rečima, virus se vrlo lako prenosi kapljično i rukama. Direktor Univerzitetskog kliničkog centra rekao je da sva ostala odeljenja Klinike za dečije interne bolesti rade uobičajno. Prema njegovim rečima, zbog RSV virusa, kao i još četiri, pet respiratornih virusa ovih dana ima puno obolele dece, a 10 do 15 se nalaze na bolničkom lečenju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com