Društvo

Renoviran Dom kulture u Prvoj Kutini – Nova energija na selu

Nekada je Dom kulture u Prvoj Kutini nadomak Niša bio mesto okupljanja i bogatog, raznolikog sadržaja. Sećaju se meštani, ali i mnogobrojni gosti da su se ovde organizovale kulturno-umetničke manifestacije, gledali filmovi u velikoj sali, organizovali koncerti, nastupali i publiku zabavljali između ostalih Toma Zdravković i Silvana Armenulić…

U međuvremenu se situacija promenila. Dom kulture je vremenom zapušten i ostao je u jako lošem stanju, sve do trenutka kada su proaktivne žene iz udruženja „Etno čarolija“ rešile da se angažuju i ponovo „vrate život“ Domu kulture. Motivisane, energične i preduzimljive žene iz ovog udruženja sklopile su ugovor sa Gradom o zakupu prostora, krenule korak po korak da sređuju Dom i prikupljaju sredstva za sanaciju i adaptaciju. U septembru 2021. udruženje je dobilo podršku i na konkursu Lokalne fondacije Niš, za uređenje prostora.

 „Dom kulture u našem selu su sredinom 20. veka gradile žene svojim rukama te je zato i njegovo očuvanje za nas kao Udruženje žena još važnije. Sredinom 90-ih godina Dom je zatvoren i tada je krenulo njegovo propadanje. Punih 25 godina nije čišćen, korišćen niti održavan. Do 2020. godine je prokišnjavao, tako da su plafoni urušeni i zidovi oštećeni. Mi smo našle snagu i motivaciju da ga renoviramo“, kažu članice udruženja  „Etno čarolije“ iz Prve Kutine.

Žene iz udruženja su se okupile sa idejom da Domu kulture u Prvoj Kutini vrate stari sjaj i donesu mu nove sadržaje i unesu novu energiju.

„Ideja je da u renoviranom Domu uredimo etno muzej, biblioteku, mini teretanu, dečiju igraonicu. Uređen prostor moći će sada i ubuduće da se koristi za izložbe, predstave, takmičenja, ali i da bude mesto okupljanja i centar svih dešavanja u Prvoj Kutini, gde će mladi, kao i pripadnici drugih generacija moći da u adekvatnim uslovima provode slobodno vreme“, dodaju iz „Etno čarolike“.

Aktivizam, zalaganje i borbenost žena iz Prve Kutine pokazuju koliko je važno zajedništvo u lokalnoj zajednici, posvećenost ideji da se uredi i ulepša mesto u kojem živite i stvarate, kažu u Lokalnoj fondaciji Niš koja je na objavljenom konkursu podržala ovu ideju, a koja je već realizovana.

Renovirani Dom kulture u Prvoj Kutini  svečano je otvoren početkom ove godine. Tačnije pred samu Pravoslavnu novu godinu. Organizovana je predstava za decu i podela novogodišnjih paketića.

„ Družili smo se, zabavili ali i bili humani. Ovom prilikom prikupili smo 21.650 dinara za lečenje devojčice Angeline iz Niške Banje“, kažu iz udtuženja „Etno čarolija“.

Podrška u renoviranju Doma kulture u ovom selu, jedna je od 15 inicijativa formalnih i neformalnih grupa građana koje je LFN podržala na dva javna konkursa u 2021. godini.

 „U toku su pripreme za raspisivanje novog konkursa, na kojem će biti podržane nove kreativne i aktivističke ideje građana na teritoriji pet gradskih opština u Nišu“, ističu u LFN koji  kroz licitacije, donacije pojedinaca, kompanija i organizacija prikuplja sredstva za podršku najboljim idejama građana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com