Društvo

Renovira se kasarna Filip Kljajić. U jednoj od najlepših zgrada u Nišu biće skoncentrisani svi pravosudni organi

Zgrada kasarne Filip Kljajić više puta je pominjana, kao mogući objekat u koji bi se preselele određene institucije. Tako su se nizale ideje da se u njoj napravi Vojni muzej, bilo je reči da se u taj objekat preseli Narodni muzej, zatim neke škole, čak i Umetnički fakultet. Međutim, ona je na kraju dodeljena Ministarstvu pravde i u njoj će biti skoncentrisani svi pravosudni organi, potvrdio je Niškim Vestima pomoćnik gradonačelnika Miloš Milošević. On je istakao da je u toku rekonstrukcija kasarne.

 

“Rekonstrukcija će se sastojati iz tri faze. Prva faza predviđa invensticiono održavanje, druga rekonstrukciju celog objekta i treća faza izgadnju novog objekta Osnovnog i Višeg suda. Ideja Ministarstva je da u taj kompleks budu skoncentrisani svi pravosudni organi”, kazao je Milošević.

On je istakao da je Trgovinskom i Prekršajnom sudu preseljenje urgentno i dodao da će prva faza radova biti zavšena do kraja septembra, kako bi se na jesen krenulo u kompletnu rekonstrukciju objekta.

Miodrag Stanković, direktor Zavoda za urbanizam potvrdio je da je ta zgrada različito tretirana i da je prema poslednjim planovima koji važe ostala kao ustanova za javnu namenu. Zahvaljujući tome, iako je propadala svo ovo vreme ona je sačuvala status državnog vlasništva, sa javnom namenom, što je jako bitno.

“Za tu zgradu su zadnjih deset godina bili zainteresovani mnogi subjekti Narodni muzej, Fakultet umetnosti koji se sada nalazi na tri četiri adrese. Smatram da ovaj objekat treba da ostane u državne ruke, jer je markantan i lep”, rekao je Stanković.

Foto: Goran Đorđević

Stižu bolji dani za „lepoticu neoromantizma“

Monumentalno zdanje blizu železničke stanice izgrađeno na prelazu 19. u 20. vek. Velika prednost ovog arhitektonskog objekta je ta što je do danas sačuvan u izvrsnom stanju.

Kasarna je građena po projektu beogradskog arhitekte Danila Vladisavljevića, koji je od 1889 do 1921. bio arhitekta Ministarstva vojske Srbije.

Danilo Vladisavljević projektovao je za Ministarstvo vojske niz kasarni po većim mestima u Srbiji u mirnoj i jednostavnoj arhitekturi sa diskretnim primesama romanske arhitekture. Ipak vrhunac aritektonske umešnosti Vladisavljević je ostvario projektujući 1899. godine inženjersku kasarnu u Nišu.

Izgradnja ove, jede od najvećih kasarni u ondašnjoj Srbiji počela je 10. jula 1899. godine svečanim polaganje kamena temeljca kome su prisustvovali kralj Aleksandar Obrenović i njegov otac kralj Milan Obrenović, oslobodilac Niša.

Ono što izdvaja ovo veliko zdanje od sličnih je rešenje specifičnom kompozicijom po „ugledu na neoromanske vojne građevine u Nemačkoj“, koja podseća na srednjevekovne zamkove, sa kulama i zupčastim završetkom atika.

Gradnja „Inženjerske kasarne“ je završena 1900. godine, a izgrađena u stilu neoromantizma predstavlja veoma značajan arhitektonski objekat u Nišu, tim pre što je do danas sačuvan u skoro izvornom stanju, jer na zgradi nisu vršene bilo kakve značajne prpravke. Dograđivanja i prepravke između dva svetska rata nisu uticala na prvobitan izgled objekta.

Kasarna je nakon prvog svetskog rata bila poznata kao „Kasarna 16. Pešadijskog puka“, a nakon drugog svetskog rata pa do njenog zatvaranja, kao kasarna „Filip Kljajić“.

Ovaj objekat pripada grupi najvrednijih arhitehtonskih ostvarenja u gradu, sa svim svojstvima istinskog kulturnog dobra i od 1983. godine je pod zaštitom zakona.

Nakon napuštanja zgrade kao vojnog objekta Ministarsvo odbrane Srbije je početkom 2011. godine sa Gradom sklopilo dogovor o zameni objekata, tako da je dalju ingerenciju nad zgradom preuzeo Grad.

O daljoj nameni objekta se dosta lutalo. Nakon adaptacije, tu je trebalo preseliti neke niške srednje škole koje su bez sopstvene zgrade, kao i Poresku upravu, Vojni muzej, Narodni muzej i još neke gradske institucije.

Podsetimo, kasarne „Filip Kljajić“ i „Bubanjski heroji“ vojska godinama nije koristila, a plac kasane „Bubanjskih heroja“ prodat je američkom investitoru „Clean Earth capital“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

4 Komentara

  1. Pre neki dan sam prolazio tu i drug iz Kg mi kaze kako je tu sluzio vojsku i da je zalosno sto je napustena kasarna,bice lepo da se obnovi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com