„Rembrant – jedna priča“ kroz prizmu prof. dr Kamenka Markovića u Banovini

„Rembrant – jedna priča“ kroz prizmu prof. dr Kamenka Markovića u Banovini

15:20
3584
34
Niške Vesti
PODELI

Profesor dr Kamenko Marković održaće predavanje na temu „Rembrant – jedna priča“ u sali SKC-a u Banovini 19. septembra sa početkom u 19 časova.

Prof. dr Kamenko Marković, jedan je od najvećih svetskih stručnjaka koji se Rembrantom bavi više od pedeset godina.

„Ovim predavanjem ja ću simbolično da uvedem ljude u priču o Rembrantu, povodom 350 godina smrti slavnog umetnika, koja je 2019. godine“ kaže profesor Marković.

Još od svojih studentskih dana prof. dr Kamenko Marković je zavoleo Rembranta i njegova dela i od tada, sve do danas, bavi se njegovim životom i umetničkim radom. Objavio je više od 200 naučnih radova o Rembrantu, pet knjiga i držao je predavanja na brojnim univerzitetima kod nas i u svetu.

„Mislim da sam Rembranta kao slikara, grafičara, bakropisca približio publici. Ovo će biti dobra prilika da se publika još jednom upozna sa jednim od najvećih slikara svih vremena“ ističe Kamenko.

Rembrant je slikar koji je učinio revoluciju u umetnosti. Po rečima profesora Markovića, barok kao stil dao je veliki broj vrhunskih umetnika, a Rembrant se među njima jasno ističe, pre svega onim problemom koji predstavlja krunu u slikarstvu – odnosom svetlosti i senke.

„Njegove slike danas vrede čitava kraljevstva. Ja ću ispričati jednu priču o Rembrantu, čoveku, stvaraocu u XVII veku, dobu prosperiteta Holandije, ali i društvu koje se obogatilo preko noći i koje nije bilo sposobno da prati jednog genijalnog umetnika“ rekao je Marković.

Prof. dr Kamenko Marković je na kraju istakao da bi voleo da u Nišu, u gradu kojem živi i radi skoro trideset godina, ljudi dođu i čuju priču o Rembrantu.

„Ja bih voleo da ovde, u Nišu, okupim veliki broj ljudi. To je moj san sada! Da dođu i čuju priču o Rembrantu, najraskočnijem cvetu holandskog društva, kako ga je nazvao veliki Rene Dekart“ zaključio je profesor dr Kamenko Marković.

 

34 KOMENTARA

 1. Свакако треба искористити ову срећну околност и доћи на предавање.

 2. Sa zadovoljstvom sam slusao ranija predavanja o Rubensu,Brankusiju. Bice ovo dobra prilika cuti ponovo nesto o ovom velikanu. Nemamo bas cesto priliku cuti nesto o velikanima slikarstva. Sa velikim zadovoljstvom sam napisao plakat za ovo predavanje

 3. Читаам у највави: предавање ће одржати један од највећих светских познавалаца Рембрантовог живота и рада. Каква срећа за оне који воле уметност и шанса да чујемо таквог стручњака.

 4. U publikaciji ‘Rembrant Kamenka Markovica’ autora Aleksandra Stankovica citaoci mogu procitati tekst o Rembrantu kao i komentare o predavanju profesora Kamenka.

 5. Дознала сам да ће предавање проф. Марковића имати за циљ да људима приближи живот и стваралаштво овог великог сликара, али имаће још једну димензију коју ће саопштити током излагањеа у Студентском културном центру. Ово је добра прилика да и сами у томе учествујемо.

 6. Професор ми је предвао на факултету. Гарантујем биће то догађај за памћење.

 7. Видимо се на скупу за који сам потпуно сигуран да ће бити бриљантан. Дуго познајем професора Каменка М. Марковића, Рембрант је његова једина и највећа љубав. Рембрант је његов Бог.

 8. Проф. др Каменко М. Марковић је у Студентском културном центру у Нишу 19.9. ове године одржао ВЕЛИЧАНСТВЕНО предавање на тему:РЕМБРАНТ- ЈЕДНА ПРИЧА. Најављен од стране медијатора као један од најбољих познавалаца Рембрантовог живота и рада у свету, Марковић је опчинио публику причом о генијалном сликару. Сат и по више од седамдесет људи уживало је у једном изузетно надахнутом предавању пуном снажних излива емоција. Након професоровог предавања и ја сам заволела Рембранта. Међу слушаоцима било је професора , сликара, ученика и других љубитеља сликарства који су на крају излагања бурним аплаузом поздравили предавача. Срећан сам, рекао је професор захваљујући се публици ‘ ви вечерас нисте испунили само ову салу већ и моје срце, хвала вам.’ Сликарка Биргита Ристић из Бабушнице поклонила је професору пејзаж, уље на платну. Била је , како је она рекла то мала пажња за њеног учитеља сликања. И на самом крају публика је оставила новчани прилог за “ професорове маце“ о чијем животу и здрављу брине. Једном речи било је то блиставо и величанствено вече које ће се дуго памтити.Волела бих да оваквих вечери што више буде у Нишу.

 9. Друштвене мреже су моћан инструмент комуникације међу људима и у добру и у злу. Искористио бих ову прилику да апелујем на оног или оне ко би могао или који би могли да помогну професору Каменку Марковићу и његовим сарадницима да маце имају мирну зиму. Та помоћ би се састојала у новцу којим би “ мачкољупци“ куповали храну и лечили маце или у зрнастој храни и конзервама хране намењеним мацама. Фасцинира Марковићева љубав према мацама, енергија и пожртвовање и он заслужује нашу помоћ. Велики број деце и жена свакога дана долази да помази маце а једва да неко донесе неку кесицу „Вискаса“ – хране манењене мацама. Бројни градови у свету су чувени по животињама које хране, воле и брину грађани. та љубав према животињама чини људе великим : да помогну малима, немоћнима и гладнима. Неколико година већ проф. Марковић и Драгана Станковић улажу пуно љубави и енергије да маце живе угодним животом. Помозимо их да лаке савладају хладно време које долази. Да буде човек- човек није потребно пуно , потребно је да хоће да помогне, а то је гест који га уздиже високо.

 10. Надам се врло брзо новом предавању о неком великану светског сликарства. То је моја доза радости коју добијам захваљујући вашем бриљантном познавању историје уметности и вашој неисцрпној енергији коју имате како сте једном приликом рекли „за свет који једино волите“ .

 11. Књига под насловом РЕМБРАНТ КАМЕНКА МАРКОВИЋА коју је приредио Александар Станковић на веома сугестиван начин одсликава љубав проф. др Каменка М. Марковића према Рембранту. Треба прочитати те коментаре и схватити да је то страст, љубав, сан и пре свега знање. Књига је састављена од коментара које су написали они који су професора слушали, као студенти или љубитељи уметности на бројним предавањима или научним скуповима где је професор говорио или излагао свој рад о генијалном Холанђанину. Они који нису у прилици да прочитају књигу могу да то погледају на БК порталу иза наслова:“Рембрантови аутопортрети су дирљива сведочанства генија“.

 12. Имајући у виду шта је све написао о Рембранту, колико је страсних, поетичних и надахнутих предавања одржао у Нишу и Алексинцу укључујући и копије Рембрантових радова које је начинио заједно са Златком Павловићем и Ивицом Живковићем, проф. др Каменко М. Марковић је заслужан што се о Рембранту у овом делу света говорило више него игде.

 13. Молим организаторе програма Студентског културног центра у Нишу( госпођу Годрану посебно) да пронађе термин у октобру за још једно предавање професора Каменка М. Марковића . Предавања каква он држи људи дуго памте и препричавају, па би било добро да их буде што више. Уважени историчар уметности је поштован и ван граница Србије и Ниш треба да буде због тога срећан јер може да га искористи у сваком тренутку. Професор Марковић је увек вољан да говори с тим да од тог или тих предавања имају бенефит и мачке у Дуваништу о којима он заједно са Драганом Станковић брине већ неколико година. Слушаоци морају да знају да ће предавање имати и хуманитарни карактер. Само тако ће читава акција успети<: слушаоци ће уживати у реченицама професора Марковића а новац прикупљен на овај начин биће искоришћен да се мацама обезбеди храна пред наступајућу зиму.

 14. Да. То је одлична идеја коју би требало реализовати што пре. Слушаоци би добили прилику да чују једно надахнуто предавање о неком великану из светске историје уметности , а маце би обезбедиле „зимницу“. Чекам реализацију овога јер у свему подржавам проф. др Каменка М. Марковића јер ради исправне ствари.

 15. Немерљива је заслуга проф. др Каменка М. Марковића што су људи у Србији( у Нишу поготово) упознали живот и стваралаштво Рембранта ван Рајна. Читав свој живот посветио је једном броју уметника и настојао је да људи у Србији што више о њеима сазнају. Саопшравао је то на један поетичан и префињен начин.

 16. Гледао сам у понедељак, 5. новембра „тв. слагалицу“ на РТС1 и био шокиран чињеницом да је један учесник на питање „ком стилу припадају Каравађо и Рембрант“- одговорио импресионизму. Други кандидат није ни покушао да одговори. Тотална неписменост образованих људи. Било би добро да дођу у Ниш на неко предавање професора Марковића.

 17. По ономе што сам чуо ускоро ће професор Каменко М. Марковић имати у Студентском културном центру у Нишу НОВО ПРЕДАВАЊЕ. Биће то прилика да поново чујемо једну причу о животу неког великана светског сликарства. Ми који сарађујемо са професором Марковићем знамо да ће то предавање имати ХУМАНУ страну и да ће позвани бити замољени да новчаним прилогом помогну да се мацама из „Дуваништа“ обезбеди храна пред наступајућу зиму. Биће то прилика да се хуманост покаже на делу.

 18. Фасцинира љубав, жеља, упорност и брига професора Марковића да збрине ова племенита бића. Јуче сам из свог стана посматрала како у неколико наврата долазе баке са унуцима да се играју са мацама. Нисам до сада приметила да је ико донео њима неку кесицу „вискаса“. Господо драга, па те маце треба нахранити, збринути излечити. Није тешко бити добар потребно је само да имате жељу и вољу. Одвојите неки динар и купите им нешто, помозите им ако су у невољи- покажите да сте спремни да слабијима и немоћнијима од себе помогнете. Професор Марковић и Драгана Станковић су већ доказани хуманитарци. Ако желимо СВИ то можемо да будемо, свако на свој начин. Када човек помаже некоме има ПРАВО да се нада да ће и њему неко некада помоћи.

 19. Након што сам слушала предавање професора Каменка М. Марковића о Рембранту, набавила сам његову књигу „О сликарима и друге приче“. Читајући је уживала. То су дивне приче о великанима светског сликарства. И сада разумем зашто он онако поетично и надахнуто говори о њима. Једноставно он их воли више од живота.

 20. Памтићу ову годину између осталог због дивних предавања о РЕМБРАНТУ и РУБЕНСУ која је у Студентском културном центру одржао проф. др Каменко М. Марковић. Волела бих да ово постане стална пракса и да једном месечно од наредне године имамо оваква предавања. Заволела сам уметност слушајући једног чаробњака речи, једног харизматичног човека опчињеног историјом уметности. Сусрет са професором је доживљај.

 21. Dogadjaji u kulturi Niša odvijanu se stihijski, nema nikakve sinhronizacije. U gradu nije stvorena „elita“ konzumatora umetničkih dešavanja koja bi gotovo uvek prisustvovala deogadjajima, sve se odvija „kako vetar duva“. Ako se ovako nastavi teško da će grad biti prepoznatljiv po nečemu iz sveta umetnosti i kulture. Ovo je grad gde se za jedan dogadjaj pozivaju ljudi pozivnicama i na njih se računa. Zato sam bila oduševljena kada je prof. dr Kamenko Marković imao predavanje o Rembrantu u Stidentskom kulturnom centru u Nišu. Centar je štammpao oko 20- tak pozivnica a prisustvovalo je veličanstvenih oko 70 ljudi zainteresovanih da čuje čoveka koji se 45 godina bavi Rembrantovim životom. To je bilo veličanstveno veče, „rembrantolog“ svetskog glasa ostavio je prisutne bez daha. Salvama aplauha bio je nagradjen za ono što je ponudio te večeri onima koji su došli SAMI bez pozivnice jer su imali dva sjajna imena pred sobom: prof. Markovića i REMBRANTA: Takve večeri NIšu nedostaju, takva predavanja se DUGO PAMTE!

 22. Аа поседујермо културу и свест о окружењу , Ниш не би био најзагађенији град на свету

 23. Недостају ми предавања о великанима сликарства којих је у неколико наврата било у Нишу током 2018. године. Никада нећу заборавити „причу о Рембранту“. Нека се нешто п слично томе организује и ове године. Поздрав.

 24. Данас сам у разговору са професором Каменком М. Марковићем сазнао да планира да у току марта месеца одржи у Нишу предавање поводом 350 година од смрти Рембранта ван Рајна. То је прилика да нишлије чују једног од најбољих познавалаца живота и рада овог генијалног холандског сликара.

 25. Сандрине реченице су ме неизмерно обрадовале. Понадао сам се да ће бити више речи о предавању проф. др Каменка М. Марковића везано за Рембранта, а поводом 350 година од смрти славног уметника. Интересује ме када ће бити и где, у ком простору.

 26. Професор Каменко М. Марковић је по завршетку бомбардовања СРЈ 1999. приредио каталог и одржао предавање под називом: „330 година од смрти Рембранта ван Рајна“. Данас, 20 година од НАТО агресије , професор Марковић се припрема да ових дана промовише своју најновију (41) књигу под насловом :“Рембрант ван Рајн – сјај и беда генија“, којом ће симболично обележити 350 година од смрти Рембранта ван Рајна – највећег уметника у историји човечанства. Да се подсетимо у саставу НАТО јединица учествовале су и снаге Краљевине Холандије. Њихова амбасада данас није нашла за сходно да се извини грађанима Србије за оно што је те 1999. године учињено.

 27. Како да дођем до публикације „Рембрант Каменка М. Марковића“, која је промовисана у нишком Студентском културном центру?

 28. У четвртак, 11. априла 2019. у 19 сати у Великој сали Народне библиотеке „Стеван Сремац“ у Нишу, професор др Каменко М. Марковић одржаће предавање под називом :350 година од смрти Рембранта ван Рајна. Том приликом професор ће промовисати књигу припремљену за ову прилику под називом: “ Рембрант ван Рајн- сјај и беда генија“. Симболично, Марковић ће обележити и 50 година бављења Рембрантовим животом и сликарством.

 29. Данас, 11.4.2019. проф. др Каменко М. Марковић одржаће предавање у Народној библиотеци „Стеван Сремац“ у Нишу а, поводом 350 година од смрти славног уметника Рембранта ван Рајна. Професор Марковић је један од светски најбољњих познавалаца Рембрантовог живота и рада али о овоме ни речи нема ни речи у нишким информативним медијима, једино на НИШКИМ ВЕСТИМА. Требало би да се СВИ замислимо, НИш је ипак, град који заслужује да његовови становници о културним догађањима у њему буду обавештени?

 30. Проф. Каменко М. Марковић настоаће да током ове године обиђе што више домова културе у Србији и у њима одржи предавање о Рембранту- његовој највећој љубави. Марковић у стручним круговима слови као експерт за европску уметност 17. века и један је од најбољих познавалаца Рембрантовог живота и стваралаштва. То је небројено пута потврдио својим величанственим предавањима. Такво је било предавање које је Марковић одржао на дан Рембрантове смрти, 4. октобра ове године у Дому културе у Бабушници.

 31. Говорећи о дометима Рембрантове уметности и трагичним околностима у којима је стварао, професор Каменко М. Марковић је бабушничане оставио без даха. Надахнуто и поетично предавање у којем је истакао околности у којима је Рембрант стварао. Сазнали су бројне детаље о генијалном човеку и то ће дуго памтити. Када је завршио предавање о Рембранту , Марковић је говорио и о Диегу Веласкезу поводом 420 од уметникове смрти. Та предавања трајала су скоро два и по сата и била су пропраћена невиђеним интересовањем. Рнергија , страст и љубав обележила су овај за бабушнички Дом културе важан датум.

 32. НАКОН величанствених предавања о Рембранту и Веласкезу у Дому културе у Бабушници, проф. др Каменко М. Марковић ће у истом простору у другој половини новембра одржати предавање о Питеру Паулу Рубенсу и промовисати своју најновију књигу „Траг 2“. Говориће о Биргити Ристић, сликарски из Бабушнице, али и о причи под насловом : КАМБЕЛЕВАЦ- ТАМО ГДЕ СРЦЕ УДАРА ЈАЧЕ. То је прича о селу Камбелевцу, пишчевом родном месту које је он у овој причи на један поетичан начин описао, пре свега кроз један број ликова и обичаја у том селу. Ово је добра прилика да Камбелевчани расути по Србији знају за једну овакву књигу, односно за једну овакву причу коју је Марковић написао са елементима аутобиографског.

POSTAVI KOMENTAR

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

Komentari čitalaca treba da budu u vezi sa temom vesti.
Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti, ili bilo kakav nezakonit sadrzaj, neće biti objavljeni.

Komentari koji sadrže promovisanje i linkove drugih sajtova, neće biti objavljeni.

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Niških Vesti.

Komentari u kojima redakciji skrećete pažnju na eventualne propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima Niških Vesti i na tome vam se zahvaljujemo.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Niških Vesti se možete obratiti ovde: web {at} niskevesti {dot} rs

Unesete rezultat (zaštita od spama) *