DruštvoKultura

“Rembrant – jedna priča” kroz prizmu prof. dr Kamenka Markovića u Banovini

Profesor dr Kamenko Marković održaće predavanje na temu “Rembrant – jedna priča” u sali SKC-a u Banovini 19. septembra sa početkom u 19 časova.

Prof. dr Kamenko Marković, jedan je od najvećih svetskih stručnjaka koji se Rembrantom bavi više od pedeset godina.

“Ovim predavanjem ja ću simbolično da uvedem ljude u priču o Rembrantu, povodom 350 godina smrti slavnog umetnika, koja je 2019. godine” kaže profesor Marković.

Još od svojih studentskih dana prof. dr Kamenko Marković je zavoleo Rembranta i njegova dela i od tada, sve do danas, bavi se njegovim životom i umetničkim radom. Objavio je više od 200 naučnih radova o Rembrantu, pet knjiga i držao je predavanja na brojnim univerzitetima kod nas i u svetu.

“Mislim da sam Rembranta kao slikara, grafičara, bakropisca približio publici. Ovo će biti dobra prilika da se publika još jednom upozna sa jednim od najvećih slikara svih vremena” ističe Kamenko.

Rembrant je slikar koji je učinio revoluciju u umetnosti. Po rečima profesora Markovića, barok kao stil dao je veliki broj vrhunskih umetnika, a Rembrant se među njima jasno ističe, pre svega onim problemom koji predstavlja krunu u slikarstvu – odnosom svetlosti i senke.

“Njegove slike danas vrede čitava kraljevstva. Ja ću ispričati jednu priču o Rembrantu, čoveku, stvaraocu u XVII veku, dobu prosperiteta Holandije, ali i društvu koje se obogatilo preko noći i koje nije bilo sposobno da prati jednog genijalnog umetnika” rekao je Marković.

Prof. dr Kamenko Marković je na kraju istakao da bi voleo da u Nišu, u gradu kojem živi i radi skoro trideset godina, ljudi dođu i čuju priču o Rembrantu.

“Ja bih voleo da ovde, u Nišu, okupim veliki broj ljudi. To je moj san sada! Da dođu i čuju priču o Rembrantu, najraskočnijem cvetu holandskog društva, kako ga je nazvao veliki Rene Dekart” zaključio je profesor dr Kamenko Marković.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com