Ekonomija

Rekonstrukcija opreme u toplani “Krivi vir”

Rekonstrukcija opreme u najvećoj niškoj toplani Krivi vir koja treba da se završi u ovoj godini, donosi benefite u efikasnijem korišćenju energenata, ali i smanjunju štetnih gasova u zimskom periodu.

 Cilj projekta na toplani Krivi vir je povećanje stepena korisnosti, uz kompletnu automatizaciju postrojenja i uvodjenje frekventne regulacije na svim pogonima.

Projektom je predvidjeno da se stari gorionici zameni novim, da se ugrade kanali za recirkulaciju dimnih gasova radi ostvarenja cilja, a to je uz veću efikasnost iskorišćenja energenata, smanjenje štetnih gasova (NOx) pri radu. Podrazumeva se da se koristi gas kao gorivo, saopštili su iz JKP “Gradska toplana”.

Predviđeno je uskladjivanje sa zakonskom regulativom količine štetnih gasova NOx, odnosno smanjenje sa sadašnjih ≈168mg/м3 na manje od 100mg/м3.

Foto: Toplana Niš

Predvidjena je i ugradnja utilizatora da bi se poboljšao stepen korisnosti kotlova do 94 %. Čelični dimnjaci ka kotlovima K1 i K2 su korodirali u toj meri da ugrožavaju siguran rad postrojenja, pa će oni tokom ove rekonstrukcije biti zamenjeni uz adekvatno osiguranje bezbednosti u radu.

U planu je rekonstrukcija automatike za vodjenje kotla odnosno gorionika gde bi se tako upravljalo radom novog sistema za recirkulaciju dimnih gasova i omogućila povezivanje na postojeći sistem za daljinski nadzor i upravljanje uz nadogradnju, što omogućava kompletnu automatizaciju rada postrojenja.

U okviru projekta KFW5, Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja, projektovanje, isporuka  dobara i ugradnja proizvodnih kapaciteta za rehabilitaciju daljinskog grejanja, u toplani Krivi vir  započeta je rekonstrukcija opreme. Vrednost radova je 2,291,630.00 evra.

Na osnovu vrednosti goriva koje koristi Toplana na godišnjem nivou i predračunske vrednosti investicije i projektovanih ušteda, očekivani period otplate ulaganja je 5 do 7 godina.

Foto: Toplana Niš

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com