Kultura

Regionalno takmičenje u igranju srpskog kola

Svi koji misle da baš oni najbolje igraju moravac, moći će da se nadigravaju sa ostalim igračima u subotu 26. oktobra, kada se organizuje Regionalno nadigravanje istolne i južne Srbije u igranju srpskog kola.

Regionalno nadigravanje, koje organizuje Studentski kulturni centar Niš, počeinje u 13,00 časova, u prostorijama Akademskog folklornog ansambla Oro (Šumatovačka ulica bb, ulaz iz dvorišta Univerziteta).

Najbolji 9. novembra putuju u Novi Sad, gde će se boriti za nagradu Zlatno kolce, kaži iz SKC-a.

“Cilj ove manifestacije je sabornost svih građana Srbije kroz jedinstvenu formaciju kola, jačanje zajedništva i vere u zajedničku budućnost, kao i podizanje svesti o snazi i značaju narodne igre koje se kao takva nalazi na UNESCO listi nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva”, navode u Oru.

Foto: SKC

Organizatori ističu da u nadigravanju mogu učestvovati svi zainteresovani, bez obzira na godine starosti, rod, etničku pripadnost i prethodno igračko iskustvo.

Melodiju, uz koju će se nadigravati, svi zainteresovani mogu pronaći na sledećem linku: https://we.tl/t-x3wM39uHzC

“Kolo se igra u grupnoj, kružnoj formaciji, a vrednuje se igranje pojedinaca -muškaraca i žena. Učesnici u nadigravanju igraju u trenažnoj opremi – šorts, majica i adekvatna obuća. Predtakmičenje se odvija u više etapa, sistemom eliminacije, dok se ne izaberu najbolja tri para koja će učestvovati u finalnom nadigravanju u Novom Sadu. Nadigravanje u srpskom kolu ocenjuje žiri u čijem sastavu će biti afirmisani stručnjaci etnokoreolozi, koreografi, igrači”, navode iz SKC-a.

Oni koji žele da se takmiče prijavu mogu poslati na adresu akud@skc-nis.com, najkasnije do 25. oktobra u 23,59 časova. Prijava treba da sadrži ime i prezime, datum rođenja, kontakt telefon i informaciju da li ste član nekog folklornog ansambla ili KUD-a.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com