Društvo

Redakcija Niških Vesti na proglašenju pobednika konkursa „Betina fotografija godine“

Novinari portala Niške Vesti bili su gosti Nezavisnog udruženja novinara Srbije ( NUNS ) i Novinske agencije Beta na proglašenju pobednika konkursa „Betina fotografija godine“ u Beogradu. U beogradskom Dorćol placu, uručene su i nagrade na konkursu za novinarsku nagradu „Dragan Janjić“ za radove na temu medijske pismenosti.

 

Na izložbi koja je sinoć otvorena, prikazano je 40 najboljih radova. Prema oceni žirija, prva nagrada pripala je fotoreporteru Blica Mitru Mitroviću za fotografiju „Sudar“. Drugu nagradu za fotografiju „Prkos“ dobio je slovenački fotoreporter Luka Daksklober iz „Mladine“. Treća nagrada pripala je frilens fotoreporteru Vladimiru Živojinoviću za fotografiju „Žene posle završenog posla u polju“. Nagradu publike dobio je frilens fotoreporter Andrej Nihil za fotografiju „Bivoli iz Perleza“, koja je na društvenim mrežama dobila 1.997 glasova.

Prva nagrada pripala je fotoreporteru Blica Mitru Mitroviću za fotografiju „Sudar“

Od prošle godine, agencija Beta je uvela i tematsku nagradu za najbolju fotografiju na temu inkluzije osetljivih grupa, a nagrada nosi ime nedavno preminulog glumca iz Beograda Damjana Diklića. Nagradu je osvojio crnogorski fotoreporter Goran Boričić iz RTCG, za fotografiju „Ipak se okreće“.

„Ako pogledate ono što je u katalogu i na fotografijama, možete da vidite hronološki složeno, dokumentarno koncipirano sve ono što se dogodilo u prethodnih 12 meseci, ne samo u našem gradu, ne samo u našoj državi, nego u čitavom regionu“, rekao je glavni i odgovorni urednik agencije Beta Vojkan Kostić.

Nemačka ambasadorka Anke Konrad rekla je da je konkurs za Betinu fotografiju godine najlprestižniji fotografski konkurs u regionu.

Ona je dodala da je impresionirana što su na konkursu učestvovali fotoreporteri iz sedam zemalja regiona.

„Nagradjene fotografije su ogledalo našeg svakodnevnog života“, rekla je nemačka ambasadorka.

Za 19. po redu konkurs prijavilo se 67 autora iz sedam zemalja, sa ukupno 260 fotografija, a fotografije je do sada na društvenim mrežama videlo oko 400.000 ljudi, a glasalo je oko 20.000.

Uručene i novinarske nagrade „Dragan Janjić“

Nagrade na konkursu za novinarsku nagradu „Dragan Janjić“ uručene su večeras u beogradskom Dorćol placu, za radove na temu medijske pismenosti.

Direktor agencije Beta Radomir Diklić rekao je da se dodelom te nagrade odaje počast prerano otišlom kolegi Draganu Janjiću, jednom od osnivača agencije Beta i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

On je istakao da se čitav Janjićev profesionalni rad može opisati rečima „borba za jasnu i istinitu informaciju“.

Prema njegovim rečima, Janjić se borio za istinu u službi demokratije.

Dobitnica nagrade „Dragan Janjić“ je Ana Mirković, za rad „Korelacija izmedju koeficijenta digitalne i medijske pismenosti i veština koje su osnov savremenog gradjanskog društva“.

Dobitnice su takodje i studentkinje Dragana Jovanović i Kristina Šustić, za rad „Kako sagovornici i institucije tretiraju studente novinarstva“.

Ove dve nagrade dodeljene su u okviru programa Nova pismenost koji partnerski sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Propulsion.

Lauerat specijalne nagarde koju dodeljuje agencija Beta jeste nastavnik Vladislav Stojčić za rad „Korak ispred veštačke inteligencije – A Step Ahead Of AI“.

Nagrade za najbolje akademske i istraživačke radove na temu „Medijska pismenost“, dodeljuju se po prvi put, a ustanovili su ih Novinska agencija Beta i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) u znak sećanja na jednog od osnivača Novinske agencije Beta i NUNS-a.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com