Društvo

Reci ne ekstremizmu!

U Gimnaziji Svetozar Marković u Nišu održana je debata pod nazivom „Izjednačavanje patriotizma sa ekstremizmom – patriotizam = ekstremizam?“. Debata je deo aktivnosti u okviru projekta „Reci NE ekstremizmu“, koji realizuje Centar za razvoj građanskog društva Protekta.

“Na samoj debati prisustvovalo je osamdesetak učenika iz pomenute škole koji su svojim stavovima i komentarima aktivno učestvovali, odnosno replicirali na izlaganje timova “za” i “protiv”. Timovi koji su bili podeljeni u dve grupe su zagovaranjem,odnosno, izlaganjem imali čvrst stav, tim “za”, o jako izraženom patriotizmu koji se ogleda kroz dela ekstremnih grupa “grupa patriota”, i tim “ptotiv”, koji svoj stav o patriotizmu vrednuje kroz osećaj ponosa prema dostignućima i kulturi svoje domovine, nastojanju da se očuva njen karakter i identitet, odnosno identifikacija s ostalim pripadnicima zajednice”, objašnjavaju iz Protekte.

Na debati svoj doprisnos kroz aktivno učestvovanje dala je Ivana Vrackić iz Sekretarijat za omladinu i sport Grada Niša, koja je ujedno ispred Grada prisustvovala debati.

“Ono što je debata pokazala to je da mladi nisu za ekstremizam i da se ovaj pojava vezuje za manje grupacije ljudi”, kaže Zorica Stefanović iz Protekte. “Oni su za patriotizam ali u tom smislu da se neguje i poštuje tradicija i kultura naroda”.

Projekat je finansiski podržao Grad Niš u okviru konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata za mlade u 2018. godini.

Direktna ciljna grupa projekta su učenici srednjih škola grada Niša, koji učestvuju u pripremi, formiranju, vođenju i učestvovanju u forum teatru, zatim, pripremi i realizaciji debata na temu borbe protiv ekstremizma.

Kroz niz projektnih aktivnosti, Protekta želi da mlade usmeri ka unapređenju bezbedonosne kulture među mladim ljudima, a sve u svrhu borbe protiv ekstremizma, predrasuda i vršnjačkog nasilja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com