Društvo

Realizuje se ugovor koji će gradu štedeti 12 miliona kilovat-sati struje

U Nišu je počela rekonstrukcija javne rasvete u okviru koje će više od 23.000 “običnih” sijalica biti zamenjeno savremenim LED svetiljkama.

Predstavnici grada saopštili su da je LED osvetljenje proteklih dana postavljeno u parku Čair, a uskoro će u parku kod Beogradske kapije niške Tvrdjave.

Rekonstrukcija javne rasvete predvidjena je ugovorom o javno-privatnom partnerstvu koji su krajem 2020. predstavnici grada potpisali sa konzorcijumom čiji je nosilac slovenačana firma “Resalta”. Ugovor je potpisan na 15 godina, osim zamene starih uličnih svetiljki predvidjena je i zamenu dela kablovskih instalacija i, po potrebi, proširivanje sistema javnog osvetljenja.

Konzorcijum je garantovao da će zamenom svetiljki grad godišnje štedeti oko 12 miliona kilovat-sati električne energeije, što bi u odnosu na dosadašnju potrošnju značilo smanjenje od 73,4 odsto, odnosno uštedu od 120 miliona dinara godišnje. Ugovorom je predvidjeno je da grad plati konzorcijumu tokom trajanja ugovora ukupno 1,6 milijardi dinara na ime troškovanja održavanja javne rasvete, dok konzorcijum ima obavezu da finansira troškove postavljanja nove rasvete.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Bila sam u prilici da posetim gradove na jugu gde je u pojedinim delovima ovo vec uradjeno i mogu reci da je sve jako mracno. Te sijalice ne mogu da svetle podjednako jako i glavne ulice vise ne izgledaju kao ranije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com