Društvo

Reakcija Autonomnog ženskog centra na tekst „Leskovčanka lažno prijavila silovanje da bi se osvetila bivšem momku“

Autonomni ženski centar uputio je reakciju na tekst „Leskovčanka lažno prijavila silovanje da bi se osvetila bivšem momku“, koji je objavljen 6. januara na portalu Niških vesti.

U navedenom tekstu objavljene su informacije da je žena iz Leskovca, koja je nadležnim institucijama prijavila slučaj (grupnog) silovanja u Nišu, to učinila „iz osvete bivšem momku“, da je „sklona alkoholu“, a da je muškarac koga je optužila za seksualno nasilje „bio veoma saradljiv i ubedljiv“, te da „nije postojala ni mrvica sumnje da joj je on na bilo koji način naudio“. Sve iznete informacije su prenete od strane neimenovanih izvora, što je ostavilo prostor za izražavanje sumnje u njihovu istinitost i kršenje više odredbi Kodeksa novinara Srbije iz poglavlja I Istinitost izveštavanja, ističe Autonomni ženski centar.

-Ovakvo medijsko izveštavanje se nakon saopštenja Ministarstva unutrašnjih poslova, na koje je Autonomni ženski centar odmah reagovao, zasnivalo na podacima neimenovanih izvora, te se nije sačekalo da Više javno tužilaštvo u Nišu, kao nadležni organ predistražnog postupka, izda saopštenje (zvanična informacija da nije pokrenut postupak za krivično delo Lažno prijavljivanje data je medijima dana 10.1.2023.). Smatramo da izveštavanje na ovaj način može imati dugoročne posledice, kako na ženu o kojoj je reč, tako i na sve druge žene koje su preživele ili koje će preživeti seksualno nasilje, zbog smanjenja empatije javnosti prema žrtvama, neverovanja u njihov iskaz i relativizovanja seksualnih zločina – ističe u saopštenju Autonomski ženski centar.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com