Društvo

“Različitost kao Božiji dar” – projekat podizanja svesti o autizmu

Projekat pod nazivom “Različitost kao Božiji dar” koji za cilj ima podizanje svesti o osobama sa određenim invaliditetom, biće ovog vikenda realizovan u Nišu.

U ogranizaciji School&School Niš, JCI i Porodične Filharmonije u subotu, 2.decembra, na programu će biti veći broj aktivnosti vezanih za ovu temu.

Najpre će biti održana predstava “DAR” koja će na najbolji način upoznati javnost sa autizmom i sa problemima i svakodnevnim izazovima sa kojima se suočavaju oni koji se nalaze u ovom stanju. “Dar” je više puta nagrađivana predstava autorke Milene Đorđević, dok režiju potpisuje Miloš Đorđević.

Subota 2. decembar je dan kada će se u niškom Pozorištu lutaka odigrati ova predstava sa početkom u 19 časova. Potom će biti održana i javna debata na temu “Različitost kao Božiji dar” u kojoj će uloge debatera imati glumci iz pomenute predstave, zatim Predrag Lazarevic, roditelj deteta sa autizmom iz Niša, Nataša Vasić – nastavnik i defektolog Sandra Skendžić. Debatu će voditi Miloš Milošević, direktor škole School&School.

Organizatori očekuju da će predstava u ljudima pre svega probuditi emocije i želju da se sa ovom decom solidarišu i pronađu način da im, kao pojedinci, pomognu. Ispred novoformirane fondacije “Što južnije to srećnije” Miloš Milošević je istakao “da je najgore rešenje u tim situacijama sažaljenje i da pre svega treba glasno govoriti o ovim problemima o kojima se najčešće ćuti” a što će se i postići planiranom debatom.

Aleksandra Stojanović dodaje da je Porodična Filharmonija nastala upravo sa ciljem edukacije budućih roditelja o zdravom vaspitanju deteta, koja se između ostalog bavi i pitanjima ljudskih prava, zdravstvene zaštite i bezbednosti dece: “Dajemo sve od sebe da ukažemo na problem socijalne zaštite porodica i dece iz osetljivih kategorija”, dodala je aludirajući na upravo ovaj projekat koji će dati veliki doprinos.

Organizacijski tim se nada da će neinformisanost o problemima dece sa autizmom biti svedena na minimum nakon završetka projekta i da će tako ispuniti zajedničke ciljeve.

Osim podizanja svesti i informisanja javnosti o karakteristikama ovog stanja, projekat će imati i humanu notu, jer će se kroz prikupljanje dobrovoljnih priloga (na 3 načina) ulagati u pomoć osobama sa invaliditetom. Sredstva će se tako prikupljati od prodaje karata u prostorijama Banker radija, Retro bara i Clock travela, potom od dobrovoljnih priloga u kutijama koje će biti postavljene na prodajnim mestima i na dan predstave u Pozorištu, kao i od sponzorstva firmi koje će moći da doniraju po 100 ili više €.

Prikupljena sredstva će nakon toga biti uplaćena na račun udruženja osoba sa invaliditetom ”Iz Kruga-Niš” koje vodi Jasmina Barać Perović.

Inače, ceo projekat je osmišljen kao uvertira za 3.decembar koji je Svetski dan osoba sa invaliditetom


Autizam je složeni razvojni poremećaj koji se obično javlja tokom prve 3 godine života. Mnogi stručnjaci veruju da ovaj problem nije izazvan jednim uzrokom. Ispoljava se kroz probleme u čulnom opažanju, govoru, mišljenju i razumevanju socijalnih situacija. Zbog toga se ponašanje i odnos sa spoljašnjim svetom razvija drugačije, međutim:

  • autizam ne nastaje zbog emocionalne lišenosti i stresa
  • deca sa autizmom nisu nevaspitana deca sa problemima u ponašanju
  • autizam ne nastaje zbog “hladnih” roditelja koji nedovoljno obraćaju pažnju na svoju decu
  • autizam nije mentalna bolest!

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com