Društvo

Razglednicama sačuvao od zaborava duh Niša i Niške Banje

Producent Oliver Paunović, na mnoge načine pokazao je koliko voli Niš i Nišlije. Nekako smo navikli da svake godine pogledamo po neki novi film u ostvarenju njegove produkcijske kuće “City Production” o starom Nišu, spomenicima, znamenitostima ili Nišlijama koji su zadužili, ne samo grad, već i čitavu Srbiju svojim velikim delima i ostavili neizbrisiv trag.

Nedavno, Oliver Paunović došao je na ideju da sećanje na Niš i Nišku Banju sačuva od zaborava na jedan originalan način – razglednicama. Ujedno, kaže on, pogotovo mlađe generacije, želi da podseti na lepotu pisane reči i, sada već zaboravljeni, način dopisivanja.

“Nekada je bilo nezamislivo da otputujemo negde, a da dragim osobama ne pošaljemo razglednicu. Razglednice smo kupovali i za sebe, kao uspomenu na sva mesta koja smo posetili”, kaže Paunović.

Motivi na razlednicama su različiti, opisuju izlged i život Niša i Niške Banje kroz vekove, od oslobođenja, pa sve do današnjih dana – od čuvenog čeličnog mosta, do današnjeg izgleda Trga i Tvrđave, kako su izgledale zanatske radnje, a kako sada izgleda Kazandžijsko sokače, čuvene niške česme, Ćele Kula…

[meta_gallery_carousel]

“Ideja je da na taj način sačuvamo i stari Niš od zaborava. Da duh grada, bogatu istoriju, život koji se neprestano menja i teče, zajedno sa Nišavom, predstavimo i našim ljudima, ali i pokažemo strancima koliko je veliki i slavan naš carski grad”, ističe Oliver Paunović.

Ono što bude napisano na razglednicama, dodaje, ima posebnu čar.

“Znate, ne može se modernom tehnologijom na taj način preneti doživljaj. Pisana reč i trenutna inspiracija koju prenesemo na poleđini razglednice, sa sobom nosi posebnu emociju. Dragim osobama tako šaljemo svoje utiske, ali i govorimo koliko nam je do njih stalo. Sećam se koliko smo nekada bili srećni kada dobijemo razglednicu, verujem da je danas ta radost još veća, jer smo na nju, na žalost, pomalo zaboravili”, kaže Paunović.

A kada se spoji pisana reč, sa slikom Niša i Niške Banje, duh našeg grada ostaje večno sačuvan. Jer Niš je bio i jeste grad emocije i grad meraka.

Oliver Paunović našao je kutak razglednicama, tamo gde one sada i pripadaju – u niškoj Etno galeriji u Tvrđavi i u Šumatovačkoj ulici preko puta Banovine. Među suvenirima, među pričama one će čuvati istoriju i tradiciju, ne samo našeg grada, već i topline odnosa i emocija koje smo delili sa dragim ljudima, neretko, na najudaljenijim krajevima sveta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com