Kultura

Ratna beležnica narednika Aleksandra V. Cvetkovića u Narodnom muzeju u Nišu

“Beležnik iz Velikog rata 1916-1919” naziv je publikacije Narodnog muzeja Niš koja je promovisana u prostoru Književno-memorijalnog muzeja Stevan Sremac/Branko Miljković.

Reč je o rukopisu ratnika Aleksandra V. Cvetkovića, narednika IV čete III bataljona III pešadijskog puka u sastavu Moravske divizije Prve armije kojom je komandovao Petar Bojović. Mala beležnica velike vrednosti čitav vek čuva detalje ratnog puta čuvene divizije i žestoke borbe koje je ona vodila od 1916-1919. godine.

Priređivači ovog do sada nepoznatog autografa su Jovan Mladenović muzejski savetnik i Nemanja Nešić istoričar.

Narednik Cvetković je jedan od hiljade srpskih ratnika koji su od Kajmakčalana do Vršca, dnevno prelazili po 40 kilometara boreći se za slobodu svoje otadžbine. Ovo je njegov pisani spomenik i jedan autentičan dokument o Prvom svetskom ratu. Narednik Cvetković je opisao život u ratu bez hvalisanja, patetike i glorifikacije. Kroz njegov beležnik otkrivamo da on nije ratnik meka srca, ali svakako meke duše, čovek koji ni u ratu ne zaboravlja svoju krsnu slavu, Svetog Nikolu, slaveći je u rovu na Solunskom frontu, rečju, srpski domaćin otrgnut sa zemlje, koji je prešao albansku golgotu i vratio se kao pobednik posle pet godina vojevanja. Narednik Cvetković je bio mobilisan od Drugog balkanskog rata 1913. do 1918. godine”, navodi Jovan Mladenović.

Neveliku beležnicu staru više od veka, ispisanu neobično lepim rukopisom, čuvanu u drvenom vojničkom sanduku na tavanu kuće u Špaju, Narodnom muzeju na proučavanje ustupila je dr Verica Bogdanović, unuka narednika Cvetkovića.

Velika dela često pokreću slučajnosti. Tokom jedne svakodnevne posete i ćaskanje uz kafu sa Jocom Mladenovićem u dedinoj kući u Špaju, moj suprug je rekao da sam ja skromna pa ne želim da se pohvalim da je moj deda nosilac Albanske spomenice od 1921. godine. To je Jocu zainteresovalo i nedugo zatim, on je započeo istraživanje. Nisam ni sumnjala da će rezultat biti knjiga dedinih beležaka i ova izložba koju će, nadam se videti veliki broj građana“, kazala je Verica.

O deda Sandi, kaže da je bio ugledan domaćin, poznavalac mnogih zanata, umešan sve da napravi. Imao je četvoro dece. Pamti ga kao strogog, a pravičnog roditelja.

Istorija nisu samo datumi i argumenti o nekim dešavanjima u prošlosti o kojima učimo u školama, istoriju čine i zapisi koje je zapisivao običan svet, poput Cvetkovića. Publikacija sadrži sve ono što se ne može pročitati u oficijelnim istoriografskim studijama. Ono što je najvažnije Cvetković je svoj ratni dnevnik vodio na potpuno iskren i autentičan način, bez namere da ulepša ono o čemu piše.

Ovim rukopisom naučna javnost je dobila autentičnu informaciju o unutrašnjoj strani rata, jer je kroz formu dnevnika opisano kako vojnici žive na frontu, kako se bore sa nedaćama, sa hladnoćom, glađu, bombardovanjem i ratnim stradanjima, do toga kako im nedostaje kuća, zavičaj i porodica. Čitajući beleške ovog ratnika i komentare priređivača, dobijamo potpuno celovitu sliku Prvog svetskog rata, od uspostavljanja Solunskog fronta, prvih borbi kada je srpska vojska 1916. osvojila grad Bitolj, pa onda u vreme privremenog zatišja i neprestanog puškaranja 1917.  na linijama fronta, do 1918. godine i velikih borbi za proboj Solunskog fronta, napredovanje srpske vojske dolinom Vardara, preko Velesa, Skoplja, Kumanova, Vranja do Niša, pa dalje do Vršca gde narednik Cvetković završava svoj ratni put”, rekao je na promociji prof. Goran Maksimović koji je i recenzent publikacije.

Promociju publikacije prati izložba koju čine brojne fotografije, dokumenta i lični predmeti narednika Aleksandra V. Cvetkovića, koja se sama nametnula tokom istraživanja Beležnika.

Centralno mesto zauzima originalni dnevnik ovog ratnika. Izložen je njegov pisaći pribor, mastiljara, pero i drvena kutija koju je sam napravio. Značajne su i fotografije, dopisnice koje je dobijao od svojih ratnih drugova, ali i one koje je sa fronta slao porodici. Kroz ovu postavku možemo da osetimo na koji način je narednik Cvetković vojevao i kako je uspeo sve to da sačuva od zaborava i da mi danas, posle sto godina, imamo priliku da dopremo do tog njegovog vremena”, kaže Nemanja Nešić talentovani mladi istoričar koji je na sebe preuzeo veliku odgovornost tokom rada na pripremi publikacije.

Promocija ratnog dnevnika narednika Aleksandra V. Cvetkovića, upriličena je povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, koji se obeležava 11. novembra.

Izložba u prostoru Književno-memorijalne postavke Sremac/Miljković biće otvorena narednih mesec dana, a Nišlije će moći da je pogledaju svakog dana od 10 do 18 časova. Nažalost, u nedelju 11. novembra, kada obeležavamo Dan primirja u Prvom svetskom ratu, ovaj prostor će biti zatvoren za posetioce, jer planiramo da održimo simboličan istorijski čas, kao prateći deo gradske proslave ovog značajnog datuma. Naše ambicije su da ovu izložbu, posle Niša, predstavimo u Beloj Palanci, Pirotu, a ima interesovanja da gostuje i u Beogradu”, objasnio je Nenad Spasić direktor Narodnog muzeja Niš.

U rat i kao trećepozivac

Aleksandar V. Cvetković (1891-1962) je kao trećepozivac 28. marta 1941. godine, pred izbijanje Drugog svetskog rata, bio mobilisan u Beloj Palanci. Desetak dana kasnije teško je ranjen u naletu avijacije, ispred tadašnje belopalanačke škole, zbog čega je poslat na lečenje u Niš. Krajem aprila oteran je u logor Crveni Krst, a potom deportovan u Sofiju na prinudni rad, odakle je, zbog rana na glavi, vraćen kući samo pet dana kasnije. U novembru 1942. godine, pošavši u Borski rudnik stigao je samo do Novog Sela, odakle ga je Milutin Krstić, tadašnji predsednik opštine špajske, vratio kući pod izgovorom da je oslobođen mobilizacije zbog zadobijenih povreda.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com