Sport

RASTKO JAKOVLJEVIĆ: Verujem u Zimonjićevu “PETORKU“

U hali Čair danas u 15 sati počinju mečevi prvog kola Svetske grupe Dejvis kupa. Duel Srbija – SAD igraće se na šljaci, na istom mestu gde je u prvoj rundi 2017. godine savladana Rusija (4:1). Ukoliko se naš tim plasira u četvrtfinale, Srbija će kao domaćin igrati protiv pobednika susreta Belgija – Mađarska.

Nisu retki komentari da Srbija, oslabljena neigranjem Novaka Đokovića, Janka Tipsarevića i Viktora Troickog, neće imati snage da izbori pobedu protiv američkih tenisera na ovogodišnjem Dejvis kupu. Reprezentacija SAD je najtrofejnija reprezentacija u istoriji ovog takmičenja, sa 32 titule i u mečeve ulazi kao favorit. Članovi ove selekcije na ATP listi zauzimaju neko od prvih 50 mesta, dok na srpskoj strani jedino Dušan Lajović, koji je 57 na ATP listi, ima statističkog potencijala za pobedu.

„Srpsku selekciju čine relativno mladi igrači i nemaju taj renome koji imaju njihovi protivnici iz Amerike. Da bi naši dostigli tu klasu treba da prođe izvesno vreme. Međutim, imaju želju da pobede i da se dokažu. Dejvis kup je specifična vrsta takmičenja gde često puta igrači koji učestvuju, igrajući mogu i da prevaziđu svoje kvalitete“, kaže Rastko Jakovljević dugogodišnji teniski radnik i nekadašnji prvi trener TK „Partizan“ iz Beograda.

Šanse Srbije na ovom turniru jesu male, ali ništa nije nemoguće, jer na terenu bitan faktor ima i sreća.

„Srpski teniseri imaju publiku na svojoj strani, što predstavlja faktor plus u ovakvim takmičenjima. Pratio sam ranije mečeve Davis kupa na Čairu i mogu da potvrdim da Nišlije znaju da nagrade dobar tenis, ali i da pruže podršku kada je to neophodno. Jednostavno imaju srce za sport. Tako da bez obzira na to što nema najboljih srpskih tenisera, očekujem da naši mladi teniseri pruže čvrst otpor američkim protivnicima. Treba se nadati“, ističe Jakovljević.

„Prognozirati ishod prvog kola Dejvis kupa u ovom trenutku je nezahvalno“, kaže Jakovljević i naglašava da „treba da budemo zadovoljni zalaganjem i igrom naših tenisera na Čairu. Najlepše bi bilo zajedno sa njima slaviti pobedu, ali ne treba zaboraviti da njihovo vreme tek dolazi“.

Prisećajući se vremena svojih početaka i aktivnog igranja tenisa, Jakovljević kaže da je za popularni „beli sport“ došla nova era.

„Tenis koji se igrao u moje vreme, davnih 60-ih godina, bio je dosta sporiji i nije bio toliko zahtevan u psiho-fizičkom smislu. Bilo je i znatno manje turnira. Danas se igra iz nedelje u nedelju što je ogroman napor za tenisere, pogotovo one koji su u vrhu rang liste. Neretko se i najbolji na svetu žale zbog rasporeda takmičenja i naporne sezone. Osim toga“, dodaje Jakovljević „u tenisu je došlo do revolucionarnih promena u rekvizitima, kojima se postiže veća brzina u igri, pa sad loptica prelazi brzinu od 200km/h, što je ranije bilo nezamislivo. Današnjim teniserima je mnogo napornije nego što je bilo mojoj generaciji. Treba ih razumeti“.

Pored utreniranosti, kondicije i talenta, psiho-fizička pripremljenost u tenisu je takođe na velikom testu koji polože samo najspremniji.

„To je onaj momenat kada za nekoga kažu da je savršen. Novak Đoković je dosegnuo te visine u jednom momentu, ali nažalost, zbog povrede, nije uspeo da se održi na tom nivou. U stvari, popustila je neka karika i on je pao. Trebaće vremena da se vrati, a ja verujem u njegov povratak“.

Foto: Niške Vesti

Jakovljević ne krije da u Srbiji postoji ne mali broj talentovanih mladih tenisera, međutim, njihov razvoj zavisi od finansijskog momenta.

„Dostignu ta deca neke visine, ali ih, kad navrše 15 ili 16 godina, na putu uspeha zaustave finansije. Tenis je veoma skup sport, a sve pada na teret roditelja. Veliki novac jeste u vrhu tenisa, ali put do tamo je vrlo težak, a mi nismo bogato društvo“, zaključuje Jakovljević.

Selekcija Srbije na ovogodišnjem Dejvis kupu nastupa bez najboljih. Novak Đoković, Janko Tipsarević i Viktor Troicki ne igraju zbog povreda, ali, prema mišljenju Rastka Jakovljevića, na to treba gledati drugačijim očima.

„Petorka“ selektora Nenada Zimonjića je jednom morala da se nađe i na ovakvom takmičenju. Da bi uopšte postali vrhunski igrači moraju da se kale kroz ovakva takmičenja. Uostalom i u tenisu, kao i u svakom segmentu života mora doći do smene generacija. Dobri su to momci, ja verujem u njih!“.

Prvi meč Dejvis kupa igraju Laslo Đere i Sem Kveri od 15 sati, a nakon njih pred niškom publikom u hali Čair zaigraće Dušan Lajović i Džon Izner.

U subotu na programu je meč dublova. Za Srbiju igraju Nikola Milojević i Miljan Zekić, a za SAD Rajan Harison i Stivi Džonson, a meč počinje u 15 sati.

U nedelju 4. februara od 14 sati igraju se dva preostala meča u pojedinačnoj konkurenciji, a tada će se sastati Lajović i Kveri, a zatim Đere i Izner.

Dejvis kup reprezentacija Srbije je do sada dva puta igrala protiv SAD u Svetskoj grupi i oba puta je pobedila u neizvesnim duelima, 2010. u Beogradu i 2013. u Boisi u saveznoj državi Ajdaho. Selekcija SAD do sada je 32 puta osvajala Dejvis kup.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com