Zdravlje

Raste broj gojazne dece

Broj gojazne dece u Nišu je u porastu, pokazali su rezultati sistematskog pregleda školaraca koji su rađeni u 2020. godini, a sa istim problemom se suočavaju i sedmogodišnjaci koji su imali obavezan sistematski pregled pred polazak u školu. Načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece u Domu zdravlja dr Snežana Zdravković, smatra da ovaj problem izazava nekoliko faktora.

 

“Pred upis u prvi razred tokom prošle godine ono što smo uočili to je nešto veći broj dece sa povećenom telesnom masom, odnosno povećan broj gojazne dece. Taj broj je veći nego 2019.godine. Tome je, delom, doprinela i statičnost dece u periodu epidemije, duži boravak u zatvorenom prostoru pored TV ekrana ili kompjutera. Deca su se manje kretala i bavila fizikim aktivnostima što je, donekle, uticalo na to da se dobiju na kilaži”, kaže dr Snežana Zdravković.

Osim gojaznosti kod većeg broja dece je zabeleženo i nepravilno držanje tela.

dr Snežana Zdravković, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece

“Uočeni su deformiteti kičme kod dece kao i ravna stopala. To su poremećaji koj se ponavljaju iz godine u godinu , ali 2020.godina je karakteristična po nešto povećanom broju dece sa ovim poremečajima”, ističe Zdravković.

Sistematski pregledi predškolske dece obavljaju seu prvoj godini života i kasnije u četvrtoj godini života, a potom pred polazak u školu pa u prvom, trećem, petom i sedmom razredu. U srednjoj školi sistematski pregledi se obavljaju u prvoj i trećoj godini.

“Sistematski u četvrtoj godini života je karakterističan po tome što se u ovom periodu prvi put god dece radi oftamološki pregled ako dete pre toga nije imalo neki problem. Pregled je jako važan jer je bitno da se u tom uzrastu otkrije problem ako postoji kako bi se na vreme krenulo sa korekcijom i dete se pripremilo za polazak u školu”, dodaje dr Snežana Zdravković.

Važno je sve kontrole raditi na vreme, kako bi se pravovremeno prepoznala i korigovala eventualna odstupanja i nepravilnosti u razvoju, zaključuje Zdravković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com