Kultura

Raspisan peti Кonkurs za gradsku književnu nagradu „Slaviša Nikolin Živković“

Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša i Grad Niš sa Niškim kulturnim centrom raspisao je Кonkurs za gradsku književnu nagradu „Slaviša Nikolin Živković“ za najbolji književni rukopis napisan na srpskom jeziku.

Кonkurs gradske književne nagrade „Slaviša Nikolin Živković“ otvoren je od 30. oktobra zaključno do ponoći 30. novembra 2021. godine. Кnjiževni stvaraoci iz Srbije i inostranstva konkurišu isključivo u elektronskoj formi, slanjem dokumenta u Vord formatu, sa neobjavljenim književnim rukopisom knjige proze, poezije ili drama. Uz rukopis obavezno je poslati bibliografiju i biografiju sa fotografijom i kontakt podacima, na adresu Društva:
konkurs@drustvoknjizevnika.com

“Ova književna nagrada čuva uspomenu na pisca čije ime nosi i njegovu zaostavštinu, a odlukom Skupštine Grada Niša od 2019. godine postaje zvanična gradska književna nagrada”, navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima.

Nakon prethodno objavljenog užeg izbora rukopisa, ime dobitnika nagrade biće objavljeno 3. aprila 2022. godine na datum kad je rođen Slaviša Nikolin Živković.

Pojedini delovi iz prispelih, a nenagrađenih rukopisa, predlogom žirija i uz pristanak stvaraoca, mogu biti objavljeni u književnoj periodici.


Dosadašnji laureati ove književne nagrade su Zoran Pešić Sigma, Stana Dinić Skočajić, Miloš Grozdanović i Dragan J. Ristić za rukopis „Marfijeva došaptavanja“, novu knjigu priča koju će Društvo književnika predstaviti do kraja godine na svečanosti u Narodnom pozorištu u Nišu, prilikom dodele Nagrade Slaviša Nikolin Živković.

„Društvo književnika se u izazovnoj današnjici prilagođava. Uprkos globalnoj krizi može da se osloni na Filozofski fakultet u Nišu i na gradske ustanove Narodno pozorište i Niški kulturni centar, ali i na Dom omladine Beograda sa kojima uspeva da udruži kapacitete i organizuje književne događaje od izuzetnog kulturnog značaja. Potvrda za to su predstavljanje izdanja Društva književnika i književnih prevodilaca Niša u Beogradu, obeležavanje jubileja i održavanje 30. godina Кnjiževne kolonije Sićevo, izlazak iz štampe knjige priča „Marfijeva došaptavanja“, rukopisa ovenčanog nagradom Slaviša Nikolin Živković, kao i raspisivanje petog književnog konkursa.

Zahvalni smo institucijama, profesorima, urednicima i novinarima koji izdvajaju vreme i prostor za naše programe i vesti kako bi i u narednim godinama zajedno sa stručnom javnošću, čitaocima i književnom publikom negovali kulturu sećanja,“ – navelo je Predsedništvo Društva

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com