Kultura

Raspisan konkurs za stvaraoce na dijalektu

Preobraženjsko pojanje 2021.

„Preobraženjsko pojanje“ naziv je književnog konkursa koji i ove godine raspisuju Narodna biblioteka „Stevan Sremac“, Niški pesnički krug, „Javne manifestacije“ i Društvo umetnika „Svetionik“ iz Niša.

Konkurs je otvoren do 30. juna i namenjen je književnim stvaraocima na narodnom govoru, odnosno dijalektu i to u dve kategorije – poezija i kratka priča ili esej.

Učesnici konkursa mogu dostaviti najviše pet pesama, odnosno, tri prozna rada, a jedan autor može učestvovati u obe kategorije.

Imamo tu privilegiju da čitamo prispele radove tokom leta i to je pravo uživanje. Konkurs se prati i svake godine je sve više stvaralaca na dijalektu što nas neizmerno raduje. Šalju nam i radove pisane na književnom jeziku, ali njih ne uzimamo u razmatranje. Jasno smo okrenuti ka onima koji neguju narodni govor. Najbolje ćemo promovisati na Festivalu “Preobraženjsko pojanje” koji po tradiciji održavamo u avgustu“, kažu u Organizacionom odboru manifestacije.

Foto: Arhiva Narodne biblioteke Stevan Sremac Niš

Festival stvaralaštva na narodnom govoru, deseti po redu, „Preobraženjsko pojanje 2021“ biće održan 19. i 20. avgusta u Nišu. Najuspešnijim učesnicima konkursa biće uručene nagrade „Reč baštine“ za poeziju na dijalektu, „Slovo hvale i zahvale“ za prozu na dijalektu, kao i priznanje „Ranka Ranđelović“, ustanovljeno 2019. godine, koje se dodeljuje za dugogodišnje književno stvaralaštvo na dijalektu i doprinos afirmaciji Festivala. Imena nagrađenih za 2021. godinu neće biti saopštena pre dodele nagrada.

Suština festivala je druženje stvaralaca na dijalektu. Prošle godine smo zbog epidemije imali specifičnu situaciju, ali smo ipak uspeli da održimo kontinuitet ove jedinstvene manifestacije i uručimo nagrade najboljima. Ove godine, nadamo se, okupljanje stvaralaca neće izostati“, navode organizatori.

Foto: Arhiva Narodne biblioteke Stevan Sremac Niš

Svoje radove učesnici Konkursa treba da pošalju na adresu: konkurs.svetionik@gmail.com, pisane fontom Times New Roman, veličina slova 12, srpskom ćirilicom ili srpskom latinicom ( uz obavezno korišćenje znakova š,đ,ž,č,ć).

Na raspolaganju je i adresa: Društvo umetnika „Svetionik“ ul. Novice Žigića Bože br.15, Niš 18000. Radovi treba da su potpisani punim imenom i prezimenom uz navođenje podataka za kontakt (broj telefona, e-mail adresa, kućna adresa…). Naslov dokumenta mora da glasi: PREOBRAŽENJSKO POJANJE 2021.

Radovi prispeli na konkursu se ne vraćaju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com